Nederland

'Sterke hasj en wiet geen harddrugs'

24 juni 2011 19:30 Aangepast: 24 juni 2011 20:35

Verslavingszorginstanties hebben grote twijfels bij het plan om sterke hasj en wiet op de harddrugslijst te zetten en dus strafbaar te maken.

De instanties vragen zich af of het plan te handhaven is en zeggen dat sterkere joints niet tot meer verslaving leiden. In een advies aan het kabinet, dat gisteren al uitlekte bij RTL Nieuws, staat dat cannabis met meer dan 15% van de stimulerende stof THC, niet meer mag worden gedoogd.

Kabinet enthousiast over plan

Een te hoog THC-gehalte zou leiden tot verslaving en psychoses. Ook de partydrug GHB zou moeten worden aangemerkt als harddrug, stelt de adviescommissie. Het kabinet reageerde enthousiast op het advies en laat later weten of het wordt overgenomen.

Whisky ook geen harddrug

Het Platform Cannabisondernemingen Nederland vindt het advies onzinnig. "Aan wiet en hasj is nog nooit iemand overleden. Het heeft een lage giftigheid, iets wat we niet kunnen zeggen van alcohol. Whisky of andere sterke drank komt toch ook niet op de lijst van harddrugs te staan?", aldus voorzitter Willem Panders.

Geen einde aan het gedoogbeleid

Zware wiet en hasj aanmerken als harddrug hoeft niet het einde te betekenen van het Nederlandse gedoogbeleid, zegt Henk Garretsen, voorzitter van de adviescommisie over drugs. Het assortiment van de coffeeshops zal wel moeten veranderen.

Praktische uitvoerbaarheid

Garretsen stelt dat zijn commissie niet heeft gekeken naar de praktische uitvoerbaarheid van een ander beleid. Het THC-gehalte is wel te meten, al zal dit in de coffeeshop nu niet snel kunnen gebeuren. Inkopers van wiet zouden grote hoeveelheden door een laboratorium kunnen laten testen.

Officiële controles

Het Platform Cannabisondernemingen is al jaren voorstander van officiële controle van cannabis, niet alleen op THC, maar ook op bijvoorbeeld meststoffen. "Dan weten mensen ook dat als er meer THC in zit, ze minder moeten roken. Nu krijgen klanten ook al productinformatie in de shop maar die is niet zo precies."

Coffeeshops in een kwaad daglicht

Panders heeft het idee dat met het advies een emotionele discussie ontstaat en dat de commissie en de minister de coffeeshops "in een kwaad daglicht proberen te stellen."

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore