Nederland

Toename van aantal schietincidenten

30 juli 2011 17:47 Aangepast: 30 juli 2011 20:33

Het aantal schietincidenten in Nederland neemt toe en ze worden ’heftiger’. Dat zegt Willem Woelders van de Raad van Korpschefs in een interview met RTL Nieuws.

Uitgebreid interview Raad van Korpschefs132237Er is steeds meer vuurwapengeweld in Nederland. En het komt niet alleen vaker voor, het wordt ook steeds heviger. Een uitgebreid interview met Willem Woelders van de Raad van Korpschefs.2011-07-302d2bf752-7111-4b2e-bb80-62b60a41f8b8

De politie houdt zelf het aantal schietincidenten niet goed bij. Het Nationaal Platform Vuurwapens van het KLPD kan geen cijfers leveren.

Eigen onderzoek RTL Nieuws

De researchredactie van RTL Nieuws heeft op basis van nieuwsberichten zelf het aantal schietincidenten geregistreerd en kwam over de eerste 6 maanden uit op 166 schietincidenten. Daarbij vielen 107 gewonden, waarvan minimaal 36 zwaar. 36 mensen overleden als gevolg van een kogel die hen raakte. De meeste slachtoffers vielen bij de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen aan de Rijn.


Toename van aantal incidenten

In een reactie op de telling van RTL Nieuws zegt Willem Woelders van de Raad van Korpschefs dat er 'het laatste halfjaar fors van wapens gebruik is gemaakt'. "Ik denk dat het aantal meer is dan vorig jaar. Er zitten ook een aantal heftige incidenten in die qua frequentie hoger liggen dan de laatste jaren". Een duidelijk verklaring voor die toename is er niet, maar Woelders zegt dat de open grenzen in Europa het makkelijk maken om aan wapens te komen.

Bekijk het hele interview met Willem Woelders: Video

Weinig aandacht voor illegale wapens

Diverse rapporten die de laatste jaren zijn verschenen over de aanpak van vuurwapens laten zien dat de politie ook weinig aandacht besteedt aan de opsporing- en registratie van illegale wapens. Woelders reageert daarop door te zeggen dat de meeste politiecapaciteit gaat naar het oplossen van het misdrijf waarbij het wapen is gebruikt. Er blijft dan geen tijd over om 'door te rechercheren op dat enkele wapen'.

Verkeerde keuze

Jaap Timmer van het Centrum voor Politie- en Veiligheidswetenschappen van de VU Amsterdam noemt dat een verkeerde keuze. Hij zegt als je een veilige samenleving wilt dat je dan ook moet 'investeren in het opsporen en registreren' van illegale wapens.

Arrestatieteams eerder ingezet

De politie zegt te zijn begonnen om in beslag genomen vuurwapens beter te registeren in een landelijke database. Daarnaast zegt Woelders dat de zeven zwaar gewapende arrestatieteams (AT's) in de toekomst 'op een effectievere, op een betere en snellere manier' zullen worden ingezet.

RTLNieuws.nl
`