Buitenland

Breivik had bewondering voor PVV

23 juli 2011 12:34 Aangepast: 23 juli 2011 17:15

De man die verdacht wordt van de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op een jeugdkamp vlakbij de Noorse hoofdstad, uitte op internet bewondering voor onder meer de PVV en Geert Wilders. Op internet is daarover een felle discussie losgebarsten.

Onder meer op de site van het conservatief-liberale magazine Minerva wijdt Breivik uit over zijn politieke visie. Daar schrijft hij onder meer het volgende.

Anders Breivik op Minervanett.no:

"Het zou verboden moeten worden jezelf conservatief te noemen, terwijl je in werkelijkheid multiculturalisme aanhangt.

De Engelse Conservatieven maken zich, net als de Noorse Conservatieven, volstrekt overbodig ten opzichte van 'echte' cultureel-conservatieve partijen, zoals de Vooruitgangspartij, de PVV van Geert Wilders, etc.. Zij kunnen zichzelf werkelijk conservatief noemen (cultureel-conservatief).

Deze 'traditioneel-conservatieven' weigeren nieuwe opties te erkennen en noemen zich populist. [...] Ze weten dat ze als fascisten/racisten/populisten zullen worden weggezet als ze multiculturalisme afwijzen. Die prijs willen ze op dit moment niet betalen.

Ik dat dat dit echter in de komende tien jaar zal veranderen. De oude traditionele conservatieven in heel Europa verkeren in een identiteitscrisis. Ik ben er vrij zeker van dat ze de komende tien jaar genoeg ideologisch zelfvertrouwen weten op te bouwen om uiteindelijk afstand te nemen van de prachtige multiculturalistische doctrines en zichzelf dus echt conservatief kunnen blijven noemen."

Lees hier zijn volledige reactie (via Google Translate)

Meer van Breivik

Anders Breivik schreef veel reacties op het conservatieven blog Document.no. Al zijn reacties zijn in het Engels vertaald en verzameld.

Reactie Wilders

Geert Wilders heeft met afschuw gereageerd en neemt uitdrukkelijk afstand van Breiving.

Geert Wilders, PVV:

De dader is een gewelddadige zieke psychopaat en de PVV verafschuwt alles waar die man voor staat en heeft gedaan.

Hevige discussie

Inmiddels wordt op internet hevig gediscussieerd over de motieven van de dader. Op een forum waar veel PVV-aanhangers zitten, is er bewondering en sympathie voor de dader. Zo wordt er gezegd: "In dat geval is de aanslag het enig juiste antwoord op een totalitaire linkse staat waar rechtse mensen monddood worden gemaakt." Anderen noemen die mening 'ziek'.

Debat barst los op Twitter

Maar ook op Twitter wordt veel gediscussieerd over de sympathie die Breivik voor Wilders koesterde. Sommigen wijzen Wilders en de manier waarop hij het debat voert als oorzaak aan voor de daad van Breivik. Dat komt ze op een hoop kritiek te staan van anderen die vinden dat die link niet gelegd kan worden en dat het lijkt op het generaliseren dat normaal gesproken juist veel Wilders-aanhangers verweten wordt.

@TeiToren

"Waar haalt Wilders de gore moed vandaan om het bloedbad in #Noorwegen te veroordelen? Hij zou als medeplichtige opgepakt moeten worden."

@Teitoren (Theo Verkerk) op Twitter

@RaymondStomp

"Geert #Wilders en #PVV zaaien geen haat, ze gooien enkel olie op het vuur waaraan extremisten zich warmen tot ze verhit genoeg zijn."

@RaymondStomp (Raymond Stomp) op Twitter

@jellebc

"Juist mensen die terecht kritisch zijn op de veralgemeniseringen van Wilders moeten het goede voorbeeld geven."

@jellebc (Jelle Corstius) op Twitter

@wltrrr

"Maar nu blijkt dat de moordenaar zich liet inspireren door het gedachtengoed van Wilders mag je geen verband leggen"

@wltrrr (Walter ) op Twitter

Meer over de aanslagen:

Wie was Anders Breivik?

Oslo en Utoya van uur tot uur

Ooggetuigen vertellen hun verhaal

Wat voor type dader is Anders Behring?

Foto's en video's uit Oslo

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore