Ga naar de inhoud
Nederland

Sparen levert verlies op door inflatie

Nederlanders sparen graag, maar door de hoge inflatie zijn spaarders nu dieven van hun eigen portemonnee. Sparen kost meer geld dan het oplevert.

Uit een analyse van RTL Nieuws blijkt dat zeker acht van de tien gewone spaarrekeningen nu verlies opleveren. De spaarrente is historisch laag, rond de 2,5% (rekening zonder voorwaarden). Dat is slechts een fractie boven het inflatiecijfer van juli; toen werd het geld 2,6% minder waard.

Verlies op spaarrekening

Veel rekeningen geven een nog lagere rente. Zo is de rente op de Aegon Junior Renterekening 1%. Als er bijvoorbeeld 5000 euro op staat is de rente na een jaar 50 euro. Als de inflatie 2,6% blijft, is die 5000 euro in datzelfde jaar 130 euro minder waard geworden; een negatief rendement van 80 euro dus. De eventuele vermogensbelasting is dan nog niet eens meegerekend.

Shoppen met je spaargeld loont

Het loont op dit moment om met spaargeld te gaan shoppen, zegt Paul Huibers van de vergelijkingssite Geld.nl. Zo biedt de Bank of Scotland op een rekening zonder voorwaarden een rente die net boven de inflatie ligt. Let er bij het shoppen wel op dat de bank onder het Nederlandse of Europese depositogarantiestelsel valt.

Zet je spaargeld niet vast

Verder is de rente hoger op rekeningen waarbij het spaargeld voor langere tijd wordt vastgezet, maar Huibers vindt het niet verstandig om nu zo'n rekening te nemen. Hij verwacht dat de spaarrente op korte termijn zal stijgen, onder meer omdat de ECB de rente die de banken zelf moeten betalen waarschijnlijk zal verhogen.

Goed instapmoment op de beurs?

Een andere optie voor spaargeld is de beurs, maar de recente geschiedenis heeft laten zien dat daar weinig zekerheid wordt geboden. De Europeze beurzen zijn deze week ook weer flink onderuit gegaan; maar sommige beleggingsexperts vinden de lage koersen juist een goed moment om 'in te stappen'.

Bron: RTLNieuws.nl