Ga naar de inhoud
Nederland

Mexicaanse griep kostte onnodig 144 miljoen

De Mexicaanse griep heeft de belastingbetaler onnodig 144 miljoen euro gekost. Dat komt omdat twintig miljoen griepvaccins zijn weggegooid omdat een grote uitbraak uitbleef. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

In het voorjaar van 2009 besluit voormalig minister Klink van Volksgezondheid op advies van de Gezondheidsraad 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep te bestellen. Zoals RTL Nieuws juli 2010 al onthulde adviseerde het Nederlands Vaccin Instituut de minister af te zien van de tweede bestelling ter grootte van 17 miljoen vaccins. In notulen van het NVI van destijds staat letterlijk: 'Het is niet bewezen dat een tweede prik echt nodig is'.

Griepprik kostte 7,20 euro

Tot vandaag hield de Minister van Volksgezondheid de kosten van de vaccins geheim. Uit de contracten tussen het ministerie van VWS en de farmaceuten Novartis en GSK, die in het bezit zijn van RTL Nieuws, blijkt de prijs per griepprik 7,20 euro.

20 miljoen vaccins zijn vernietigd

In totaal zijn er twee keer 17 miljoen vaccins besteld. Er zijn uiteindelijk maar tien miljoen gebruikt. Zo’n 250.000 vaccins zijn aan het buitenland verkocht en 3 miljoen vaccins zijn terugverkocht aan de farmaceuten. Zo bleef Nederland zitten met 20 miljoen vaccins die uiteindelijk zijn vernietigd. Een kostenpost van 144 miljoen euro.

Kamerleden eisen opheldering

Tweede Kamerleden eisen nu opheldering van de minister. Khadija Arib van de PvdA: "Ik vind het schandalig. Het gaat om publiek geld en het is echt onbegrijpelijk dat het ministerie van VWS contracten is aangegaan waarvan achteraf blijkt dat het eigenlijk onnodig is." Karen Gerbrands van de PVV: "Er is gewoon geld over de balk gesmeten".

Morgen uitleg aan Kamer

De huidige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, zegt dat het niet te voorzien was dat de griep zo mild zou uitpakken. Ze geeft morgen uitleg aan de Tweede kamer.

Bekijk het contract met farmaceut Novartis.

Bekijk het contract met farmaceut Glaxo Group.

Lees ook:

Waar ging het precies mis? Tijdlijn met alle documenten

Bron: RTLNieuws.nl