Nederland

De wolf is terug in Nederland

02 september 2011 13:40 Aangepast: 02 september 2011 20:33

Het is voor 95 procent zeker dat er vorig weekend een wolf heeft rondgelopen in de omgeving van het Gelderse Duiven. Verscheidene mensen hebben het dier gefotografeerd. Duitse wolvendeskundigen zijn er op grond van enkele van die foto's vrijwel zeker van dat het om een wolf gaat.

Wolf al in 2000 gesignaleerd in Nederlandbinnenland132237drm/ddr16F166e2f24a9-b95d-41b5-b0fe-2dcbd83b75fbEr is vandaag weer een wolf gesignaleerd in Nederland, namelijk in het Gelderse Duiven. Diverse media melden dat de wolf voor het laatst gezien was in 1897 in het Brabantse Heeze, maar ook in het jaar 2000 waren er al meldingen van een wolf die rondliep in Zeeland. Bekijk de beelden uit het archief van RTLNieuws.2011-09-02

Dat heeft een woordvoerster van ARK Natuurontwikkeling vrijdag gezegd. Op hun website staan enkele foto's , gemaakt door de automobilisten. Het was al bekend dat er in Duitsland vrij dicht bij de Nederlandse grens enkele roedels wolven leven.

Zwerfwolf

Ecoloog en wolvenkenner Leo Linnartz van ARK denkt dat het om een zwerver gaat, die op zoek naar een nieuw territorium de grens is overgestoken. Dat zou volgens hem ook verklaren waarom er ondanks intensief speurwerk geen andere sporen van het dier bij Duiven zijn aangetroffen.”Een wolf markeert zijn territorium met veel keutels op duidelijk zichtbare plekken. Een zwerver laat onderweg af en toe iets vallen en dan moet dat maar net daar in de buurt zijn.”

Terug naar Duitsland

Een zwervende wolf leeft volgens Linnartz in een gebied van 200 tot 300 vierkante kilometer en legt per dag wel 50 kilometer af. Het is goed mogelijk dat de wolf weer is teruggezworven naar Duitsland. De polderomgeving van Duiven is namelijk niet echt geschikt is voor wolven. Ze hebben liever een halfopen landschap.

Provincie wacht af

De provincie Gelderland, verantwoordelijk voor het wildbeheer, neemt een afwachtende houding aan. Zolang het bij de waarneming van één exemplaar blijft, neemt de provincie geen maatregelen, zegt een woordvoerder.

Laatste wolf

De laatste keer dat er een wolf in Nederland werd gezien, was in 2000 in Zeeland. RTL Nieuws heeft daarvan nog de exclusieve beelden.

Wolf in 2000 voor het laatst gespot

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore