Nederland

Groot fraude-onderzoek op hoofdkantoor UWV

19 oktober 2011 18:22 Aangepast: 30 december 2011 15:40

Uitkeringsinstantie UWV is een omvangrijk intern onderzoek gestart naar mogelijke fraude op het hoofdkantoor in Amsterdam. Volgens bronnen van onze researchredactie worden tot op directieniveau medewerkers gehoord. Een manager is lopende het onderzoek geschorst, bevestigt het UWV aan RTL Nieuws.

UWV onderzoekt fraude binnenland132237242170242462drm/ddr16F1626592b09-facf-4aa8-a085-012da69e35c5Uitkerings-instantie UWV is een intern onderzoek begonnen naar fraude op het hoofdkantoor in Amsterdam. Dat zeggen bronnen binnen het UWV tegen onze researchredactie. Eén manager is inmiddels geschorst, bevestigt het UWV.2011-10-19

Het UWV wil verder geen uitspraken doen om het onderzoek niet te schaden. Een aantal goed ingevoerde bronnen binnen het UWV vertelt RTL Nieuws dat het om een groot onderzoek gaat. Op basis van hun verhaal reconstrueert RTL Nieuws wat zich achter de schermen afspeelde:

Medewerker huurde vriend in

Het onderzoek begint na een melding bij het interne bureau integriteit over de relatie van ambtenaar W. met headhunter R.. W. is bevriend met R., en schakelt hem in buiten de bij het UWV gebruikelijke procedures om. R. levert personeel aan de afdeling van W., en die zou op zijn beurt daarvoor geld krijgen van R, steekpenningen. Een interne bron zegt daarover tegen RTL Nieuws: "Het UWV zoekt uit of W. geld heeft aangenomen van R."

Dure software werd niet gebruikt

Het onderzoek richt zich ook op de aankoop van dure software, eveneens buiten de voorschriften van het UWV om. Een andere interne bron zegt daarover: "Die software hebben we amper gebruikt. Niemand snapte die aankoop." Ook hier wordt onderzocht of W. steekpenningen heeft aangenomen van de leverancier van de software.

Makkelijk sjoemelen bij het UWV

Bij het UWV worden jaarlijks honderden miljoenen uitgegeven aan ICT. "Wie kwaad wil, krijgt daar makkelijk de gelegenheid toe", zegt ICT-expert René Veldwijk. Veldwijk bouwde als ondernemer zelf mee aan de ICT van het UWV, en publiceert met regelmaat over falende ICT-projecten. "Er is een aantal mensen in de positie waarin ze makkelijk kan sjoemelen. En bij het UWV is geen sprake van een cultuur die daarop toeziet. Een aantal mensen binnen de organisatie kan veel maken. Dat is ook een hele heldere boodschap naar de andere medewerkers van: laat ik m'n mond maar houden."

Meerderen op de hoogte van activiteiten

Ambtenaar W. laat via zijn advocaat aan RTL Nieuws weten dat hij niets fout heeft gedaan. Hij zegt altijd te hebben gehandeld met medeweten van zijn meerderen. Ook volgens de bronnen van RTL Nieuws waren de activiteiten van W. breder bekend, tot zijn directeur aan toe. In totaal wordt zo'n twintigtal mensen gehoord. Het UWV denkt dat het onderzoek nog vier weken in beslag neemt.

UWV al eerder in opspraak

Het is niet de eerste keer dat een topman van het UWV in opspraak komt. In juni onthulde RTL Nieuws dat topambtenaar Jan K. tonnen verdiende door personeel van zijn eigen bedrijf te verhuren aan het UWV.

RTL Nieuws onderzocht integiteit overheid

Dit jaar onderzocht RTL Nieuws diverse integriteitschendingen zoals fraude, diefstal en corruptie bij overheidsinstellingen in 2009 en 2010. Dat leidde tot een reeks onthullingen.

Topambtenaar UWV klust voor tonnen bij Overzicht integriteitsschendingen overheid

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore