Nederland

Nederlanders sturen minder sms'jes

18 oktober 2011 11:51 Aangepast: 18 oktober 2011 12:35

In de eerste helft van 2011 zijn in Nederland minder sms-berichten verstuurd dan in het halfjaar ervoor. En voor het eerst verdienden aanbieders van mobiele communicatie meer geld aan mobiel internet dan aan sms-verkeer. Dat blijkt uit cijfers van de Opta.

SMS'en op zijn retour binnenland132237drm/ddr16F1679cdcd18-0374-4976-b99c-d79eda1dd008Tekstservice SMS lijkt nu toch echt over het hoogtepunt heen. Voor het eerst sinds de introductie zijn er het afgelopen halfjaar minder sms-jes verstuurd dan het halfjaar ervoor. Klanten gebruiken steeds meer mobiel internet op hun telefoon.2011-10-18

In de eerste helft van dit jaar verstuurden we met zijn allen iets meer dan 5,7 miljard sms'jes. In de tweede helft van 2010 waren dat nog bijna 5,9 miljard berichten. Het is voor het eerst dat er een daling te zien is in het aantal verzonden sms'jes.

Steeds meer mobiel internet

Ondertussen maken mensen steeds meer gebruik van gratis berichtdiensten via mobiel internet, zoals WhatsApp en Ping. Dat zien de telecomaanbieders ook in hun opbrengsten. Het eerste halfjaar verdienden ze gezamenlijk 400 miljoen euro aan dataverkeer.

Meer verdiend dan aan sms

Dat is, voor het eerst, meer dan aan sms-diensten (378 miljoen). Het lijkt erop dat de tekstservice over zijn hoogtepunt heen is. Telecomaanbieders speelden daarop in door de tarieven voor mobiel internet te verhogen.

Sms-bundels niet gebruikt

Ondanks de daling van het aantal berichten, steeg de omzet uit sms-diensten voor de telecombedrijven wel. Dit komt volgens de Opta omdat veel mensen grote sms-bundels hebben gekocht, maar die niet volledig benutten. Consumenten hebben dus wel betaald voor hun berichten, maar versturen ze niet meer.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore