Nederland

Pakje drinken in schooltas is tikkende suikerbom

03 februari 2016 17:11 Aangepast: 01 augustus 2017 13:30
Pakjes drinken en bekers op basisschool de Kornak in Uitgeest Beeld © RTL Nieuws

Diabetes, obesitas en beroertes. Je kan dit allemaal krijgen van te veel suiker. Toch zitten de drankjes die veel kinderen mee naar school nemen vol suiker. In een 'onschuldig' pakje yoghurtdrink zitten al snel meer dan zes klontjes suiker.

Een kwart van de pakjes bevat meer suiker dan een glas cola. In 200 ml cola zitten zo’n vijf suikerklontjes. In sommige pakjes yoghurtdrink zit veel meer suiker: 6,5 klontje in een pakje van 200 ml. En yoghurtdrink is niet de enige boosdoener. Ook in chocomelk en vruchtendrankjes zit veel suiker, blijkt uit onderzoek van Foodwatch.

Suiker is schadelijk voor kinderen
De pakjes met mierzoete drankjes zijn in strijd met de nieuwe richtlijn van de Gezondheidsraad. Volgens die richtlijn moeten we minder suikerhoudende dranken drinken, vooral voor kinderen is te veel suiker schadelijk. Kinderen zijn kleiner en hebben dus minder suiker nodig. Ook is suiker vaak funest voor het kindergebit. Omdat kleine pakjes drinken vaak juist worden gemaakt voor kinderen heeft foodwatch onderzoek gedaan naar de hoeveelheid suiker in deze producten.

De suiker vervangen door andere zoetstoffen is niet de oplossing. Volgens Amerikaans onderzoek raakt ons lichaam in de war van deze 'nepsuiker' en zouden zoetstoffen zelfs de kans op diabetes type 2 vergroten.

'Wij schrokken heel erg'
Sjoerd van de Wouw van Foodwatch schrok zich rot van de uitkomsten: "Van cola weet je dat het ongezond is, maar nu blijkt dat er in veel van dit soort pakjes nog meer suiker zit. Dat is schokkend." 

De voedselwaakhond wil maatregelen van minister Schippers (Volksgezondheid): "De sector moet met wetten aan banden gelegd worden. Zelfregulering werkt hier niet."

Deze pakjes zijn de grootste suikerbommen, ze bevatten allemaal 6,5 klontje suiker per pakje

  • AH yoghurtdrink aardbei
  • AH yoghurtdrink perzik
  • Jumbo aardbei yoghurtdrink
  • Jumbo framboos yoghurtdrink
  • Jumbo perzik yoghurtdrink
  • Milsani yoghurtdrink aardbei​
  • Milsani yoghurtdrink perzik
  • Plus drinkyoghurt aardbei
  • Plus drinkyoghurt perzik 

Meer op rtlnieuws.nl

`