Ga naar de inhoud
Nederland

Verzekeraars sluiten mensen met hoog risico uit

Verzekeraars maken gebruik van mazen in de wet om mensen met een hoog risico op zorgkosten uit te sluiten.

Zorgverzekeraars weigeren klantenbinnenland132237242170242521drm/ddr16F164beff7e5-266a-4e0d-91ac-994e365d2cf7Verzekeraars maken gebruik van mazen in de wet om mensen met een hoog risico op zorgkosten uit te sluiten. In principe moeten alle Nederlanders zich voor hetzelfde geld kunnen verzekeren tegen ziektekosten. Maar in de praktijk blijkt dat verzekeraars steeds vaker gebruik maken van constructies om vooral gezonde en dus goedkope klanten te trekken.2011-12-17

In principe moeten alle Nederlanders zich voor hetzelfde geld kunnen verzekeren tegen ziektekosten.

Gericht op gezonde en goedkope klanten

Maar in de praktijk blijkt dat verzekeraars steeds vaker gebruik maken van constructies om vooral gezonde en dus goedkope klanten te trekken.

Lager opgeleid: geen verzekering

Besured.nl neemt alleen mensen aan die na 1980 zijn geboren. Andere sites accepteren alleen mensen met een opleiding. Zo loop je bij promovendum.nl een korting mis als je alleen MBO hebt gedaan. Ben je lager opgeleid dan dat, dan kun je bij promovendum net als bij National Academic, helemaal geen verzekering afsluiten.

Grenzen van de wet opgezocht

De VVD vindt het een schande dat mensen worden uitgesloten. Maar volgens hoogleraar zorgverzekeringen Wynand van de Ven van de Erasmus Universiteit is het niet illegaal. De verzekeringssites zoeken de grenzen van de wet op, vindt hij.

Mazen in de wet

Een van die mazen in de wet is dit: een zorgverzekeraar mag niemand weigeren, maar een financiële tussenpersoon mag dat wel. Besured laat weten dat zij inderdaad een financiele aanbieder zijn, en geen zorgverzekeraar. En dat ze zich dus houden aan de wet.

Promovendum maakt gebruik van een andere maas in de wet, en biedt een collectieve zorgverzekering aan. Terwijl een zorgverzekeraar niemand mag weigeren, mag een collectief zelf bepalen wie lid kan worden. Zo kan je dus mensen buiten sluiten.

Bron: RTLNieuws.nl