Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Belg moet voor straf een boek lezen

Een 30-jarige snelheidsduivel heeft van een Belgische politierechter naast een boete de opdracht kekregen om het boek Tonio van A.F.Th. van der Heijden te lezen.

De Belg werd in juli door de politie betrapt toen hij onophoudelijk met zijn auto aan het slippen was op een rotonde. Hij moet zijn rijbewijs voor vier maanden inleveren. Als hij het boek niet leest, wordt dat verlengd tot 3 jaar. Een commissie moet controleren of hij het boek echt heeft gelezen.

Tonio gaat over het verlies van de enige zoon van de schrijver door een verkeersongeval.

Niet voor niets geschreven

Van der Heijden is verheugd over de gerechtelijke uitspraak in België. "Zo zou het eigenlijk over de hele wereld moeten", vindt hij. "Als de wegpiraat hierdoor tot inkeer komt, dan heb ik het in elk geval niet voor niets geschreven."

De schrijver denkt dat het lezen van een boek als Tonio meer effect kan hebben dan het ontzeggen van de rijbevoegdheid. "Dat zet moreel niet veel zoden aan de dijk bij zo'n snelheidsduivel", vermoedt hij. "Het veroorzaakt eerder woede omdat hij zijn kar drie jaar niet mag gebruiken. Waarna hij weer op de oude voet op het gaspedaal doorgaat."

Navolging in Nederland

Van der Heijden is niet van plan om in de commissie plaats te nemen die de overtreder moet overhoren over het boek. "Ik heb als schrijver al mijn steentje bijgedragen aan deze alternatieve taakstraf", vindt hij. "Al hoop ik wel dat het navolging krijgt, ook in Nederland. Als schrijver twijfel je soms hoe maatschappelijk relevant je boeken zijn, zeker bij zo'n persoonlijk werk als dit. Deze uitspraak bewijst dat dat wel degelijk het geval kan zijn."

Van de roman zijn inmiddels ruim 70.000 exemplaren verkocht. Van der Heijden stelt dat nog nooit een boek van hem zo veel reacties bij lezers heeft losgemaakt.

Bron: RTLNieuws.nl