Nederland

Kabinet stemt in met boerkaverbod

27 januari 2012 14:42 Aangepast: 27 januari 2012 16:56

Wie die op straat een boerka, een bivakmuts of een integraalhelm draagt, kan straks een boete krijgen van maximaal 390 euro. Het kabinet heeft ingestemd met een verbod op gezichtsbedekkende kleding.

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken noemde na afloop van de ministerraad het boerkaverbod 'van onvoorstelbaar groot belang'. Ze zei het heel belangrijk te vinden dat mensen elkaar in een open samenleving open benaderen.

In belang van openbare orde

Volgens het kabinet biedt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens de ruimte de vrijheid van godsdienst enigszins in te perken als dit in het belang is van de openbare orde.

Plan moet nog door de Kamers

Er gaat nog wel wat tijd overheen, voordat het boerkaverbod ingevoerd kan worden. De Raad van State heeft al kritiek geuit op het voorstel en de Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met het plan.

Het kabinet liet in september al weten dat een boerka niet in onze open samenleving past en dat vrouwen volwaardig moeten meedoen. Het verbod op gelaatsbedekkende kleding geldt op straat, in het openbaar vervoer en in bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen. In Nederland bestaat al een verbod op gelaatsbedekkende kleding in het onderwijs.

Uitzonderingen

Op religieuze plekken, zoals moskeeën, mag het dragen van een boerka wel. Ook op luchthavens geldt een uitzondering van het verbod, bijvoorbeeld voor mensen die op doorreis zijn.

Belgisch en Frans voorbeeld

Ook België en Frankrijk hebben een boerkaverbod ingevoerd. Belgen die in het openbaar een boerka dragen, riskeren een boete of zeven dagen celstraf. In Frankrijk wordt ook degene die iemand dwingt een boerka te dragen, bestraft.

Frankrijk verbiedt dragen boerka Boerkaverbod straks ook in België

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore