Ga naar de inhoud
Buitenland

VS bezorgd over gevaarlijke ruimterommel

Er zweeft te veel gevaarlijke rommel door de ruimte. Daarom willen de Verenigde Staten samen met andere landen afspraken maken om minder ruimtepuin in een baan om de aarde te laten rondslingeren.

"Als de internationale gemeenschap deze uitdagingen niet aanpakt, zal de ruimte rond onze planeet steeds gevaarlijker worden voor bemande ruimtevluchten en satellietsystemen", zei minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gisteren.

VS wilde nooit meedoen

Tot nog toe wilde de VS juist niet meewerken aan internationale afspraken over ruimteafval. Voorstellen de EU, Rusland en China wees de VS af vanwege de 'nationale veiligheid'. De voorstellen vormen volgens Clinton wel een basis voor nieuwe onderhandelingen.

In een baan om de aarde draaiende ruimterommel vormt een groot probleem, omdat die in botsing kan komen met satellieten, die daardoor worden verwoest. Volgens experts zweven meer dan 10.000 stukken puin rond de aarde, waaronder delen van raketten, in onbruik geraakte satellieten en fragmenten van ruimtevaartuigen.

ISS moest uitwijken

Ook andere ruimtevaartuigen kunnen door de rotzooi in de problemen komen. Afgelopen vrijdag moest het ISS-station met André Kuipers aan boord nog uitwijken voor rondvliegende satellietresten.

Bron: RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore