Ga naar de inhoud
Buitenland

'Moordcampagne tegen Iraanse atoomgeleerden'

De Iraanse kerngeleerde die in Teheran is omgekomen door een autobom is gedood door Israël. Dat zegt het Iraanse bewind. Er zou sprake zijn van 'een moordcampagne'.

Een woordvoerder van het Israëlische leger reageerde cryptisch op het nieuws van de aanval. Hij zei dat het gaat om een 'wraakoefening', maar dat hij geen hij geen idee heeft wie er achter de aanslag zit. "Ik laat hier geen traan om", voegde hij daar nog aan toe.

De Amerikaanse regering ontkent elke betrokkenheid bij de dood van de kerngeleerde, Mostafa Ahmadi Roshan. Het Witte Huis veroordeelde de aanslag zelfs scherp.

Soortgelijke aanslagen in 2010 en 2011

Roshan leidde een afdeling voor de unaniumverrijking in een nucleaire installatie in Natanz. Drie andere Iraanse geleerden zijn omgekomen in 2010 en 2011, toen hun auto's ontploften onder soortgelijke omstandigheden. Twee van hen werkten aan nucleaire zaken. Het huidige hoofd van de Iraanse atoomorganisatie, Fereydoun Abbasi, ontsnapte in november 2010 aan een aanslag.

Ook chauffeur gedood bij aanslag

Roshan was hoogleraar aan de Allameh Tabatai Universiteit in de Iraanse hoofdstad Teheran. De magnetische bom was door een motorrijder onder de auto van de wetenschapper geplaatst. Ook zijn chauffeur is gedood door de explosie.

Bron: RTLNieuws.nl