Nieuws

Probeer het zelf: hoe goed scoor jij op de Centrale Eindtoets? (Cito-toets)

20 april 2016 16:23 Aangepast: 24 juli 2018 10:02
Beeld © ANP

De Centrale Eindtoets (voorheen Cito-toets) is weer begonnen. Hoe goed zou jij scoren? We hebben 16 vragen uit de test van vorig jaar voor je. Maar voordat je eraan begint: hoe zit dat ook alweer met die toets? Er is toch van alles veranderd?

KLIK HIER OM DIRECT NAAR DE VRAGEN TE GAAN

Voor 147.800 kinderen staan de komende dagen in het teken van de Centrale Eindtoets. Drie dagen lang krijgen ze opgaven over voornamelijk taal en rekenen. Maar er is sinds vorig jaar wel iets veranderd: de toets is niet meer bepalend voor het middelbareschooladvies. De kinderen weten zelfs al wat hun advies is voordat ze aan de toets beginnen.

Veel kritiek
Na veel kritiek op de Cito-toets werd besloten om het advies van de leerkracht doorslaggevend te laten zijn. Die kent het kind al langere tijd, en dus is zijn of haar advies geen momentopname, zoals de Cito dat wel is, zo is het idee. Scholen blijven wel verplicht om kinderen een eindtoets te laten doen. 80 procent laat de leerlingen de Centrale Eindtoets doen, andere scholen kiezen voor een alternatief: de Route 8- of IEP-toets.

Maar ook op de nieuwe manier, waarbij de toets meer als een second opinion wordt gezien, is kritiek. Zo bleek vorige week dat kinderen van laagopgeleide ouders van hun school vaak een lager advies krijgen dan kinderen van hoogopgeleide ouders, zonder dat hun niveau anders hoeft te zijn. Als de uitslag van de Cito-toets afwijkt van het advies dat de school heeft gegeven, dan wordt dat advies maar voor één van de zes leerlingen aangepast.

Evaluatie in januari
Het ministerie van Onderwijs is nog niet van plan om de eindtoets weer zwaarder te laten wegen. Eerst wordt een tussentijdse evaluatie afgewacht, die in januari komt. Dit jaar moeten de leerlingen van groep 8 er dus nog gewoon aan geloven.

Maak 16 vragen uit de Centrale Eindtoets van vorig jaar:

 

Bron vragen: CvTE (College voor Toetsing en Examens)

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore