Buitenland

Mogelijke meetfout CERN zou Einstein toch gelijkgeven

23 februari 2012 00:57 Aangepast: 23 februari 2012 07:30

Bij onderzoeksinstituut CERN is een fout ontdekt in de apparatuur die vorig jaar werd gebruikt om de snelheid van neutrinodeeltjes te meten.

Was Albert Einstein fout met zijn theorie over de snelheid van het licht, of zat er een draadje los bij CERN, het Europese atoomonderzoekscentrum bij Genève? Deze vraag werd actueel na nieuw onderzoek naar onderzoeksresultaten die vorig jaar opzien baarden.

Het leek er toen op dat neutrino's zich een beetje sneller kunnen verplaatsen dan het licht, iets dat volgens de relativiteitstheorie van het natuurkundegenie Albert Einstein onmogelijk is.

Loszittend kabeltje

Nu blijkt dat er mogelijk sprake is van een meetfout doordat een computer niet goed was aangesloten op een GPS-systeem. De snelheid groter dan de lichtsnelheid werd gemeten toen neutrino's vanuit het Zwitserse Genève naar een ondergronds meetstation in de berg Gran Sasso in Midden-Italië werden gestuurd, 730 kilometer verderop. Dat experiment wordt nu herhaald om de meetresultaten te checken.

Lichtsnelheid

De snelheid van het licht bedraagt 299.792,458 kilometer per seconde. Volgens Einsteins relativiteitstheorie kan het echt niet sneller.

CERN houdt antimaterie 16 minuten vastOnmogelijk: deeltjes gaan sneller dan het licht

RTLNieuws.nl
`