Nederland

Veehouders onderzocht op Schmallenbergvirus

07 maart 2012 06:04 Aangepast: 07 maart 2012 06:39

Het RIVM onderzoekt of het Schmallenbergvirus van dier op mens kan worden overgedragen. Voor zover bekend is dat nog niet gebeurd, maar het virus is zo nieuw dat er nog weinig bekend is over de effecten op de mens.

Het Schmallenbergvirus was tot de herfst van vorig jaar totaal onbekend. Het werd voor het eerst vastgesteld in de Duitse plaats Schmallenberg. In december werd het voor het eerst in Nederland aangetroffen.

Misvormde lammeren en kalveren

Het virus is nu in Nederland aangetoond op meer dan honderd schapenbedrijven, vijf geitenhouders en 38 runderbedrijven. Het zorgt voor misvormde nakomelingen bij schapen, geiten en runderen. Ook is het virus waarschijnlijk de oorzaak van de zogenoemde koeiendiarree.

Besmetting mogelijk via muggen

Deskundigen vermoeden dat het virus wordt overgedragen door knutten, een soort kleine muggen. Dat is ook zo bij virussen doe op het Schmallenbergvirus lijken. Die virussen worden niet op de mens overgedragen.

Veehouders en dierenarten onderzocht

Om uit te sluiten dat het virus mensen kan besmetten, houdt het RIVM een onderzoek onder veehouders en dierenartsen. Deze groep komt het meest in aanraking met zieke dieren. Landbouworganisatie LTO Nederland zegt dat er geen onrust is onder veehouders, en dat er geen aanwijzingen zijn dat er ziektegevallen zijn.

Het onderzoek begint waarschijnlijk nog deze maand. De eerste resultaten worden in april verwacht.

Virus nu al op meer dan 800 Duitse bedrijven Uitbraak Schmallenberg onder koeien was verwacht

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore