Nederland

80 militairen met strafblad mogelijk ontslagen

02 maart 2012 14:42 Aangepast: 02 maart 2012 16:13

Defensie wil militairen die de afgelopen 8 jaar met politie of justitie in aanraking zijn gekomen, gaan ontslaan. "Het gaat om maar liefst ongeveer 80 militairen", zei advocaat Michael Ruperti tegen het ANP. Hij maakte een inventarisatie van de situatie.

Ruperti vertegenwoordigt 15 militairen die hun baan dreigen te verliezen. Veel commandanten uiten hun zorgen hierover, constateert de raadsman. "Ze vrezen het verlies van veel en essentiële kennis en ervaring. Het gaat namelijk vaak om zeer ervaren mensen."

Werkstraf als 14-jarige

De advocaat spreekt van een onbegrijpelijke actie van Defensie. Om dat de illustreren wijst hij op een geval van een jonge militair die een werkstraf kreeg toen hij 14 jaar was. "Op 17-jarige leeftijd solliciteert hij bij Defensie en maakt melding van zijn veroordeling. Toch wordt hij aangenomen", vertelt Ruperti.

"Hij slaagt daarna als beste leerling van het schoolbataljon. Zijn commandanten zijn zo tevreden dat ze hem de opleiding tot onderofficier willen laten volgen. Drie jaar nadat hij in dienst is genomen, krijgt hij een brief dat Defensie zijn 'verklaring van geen bezwaar' (VGB) wil intrekken."

Kamervragen aan Hillen

Volgens Defensie is met de Tweede Kamer afgesproken de teugels op het gebied van integriteit strakker aan te trekken. "Dat is hier nu niet aan de orde", reageert PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink. "Defensie heeft deze mensen aangenomen met dat verleden." Eijsink gaat minister Hans Hillen (Defensie) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer om opheldering vragen.

'Defensie wil veroordeelde militairen dumpen'

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore