Nederland

COA ontslaat Albayrak

18 april 2012 15:41 Aangepast: 18 april 2012 18:18

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de ontslagprocedure voor zijn directeur Nurten Albayrak in gang gezet.

Dat heeft ad-interim bestuursvoorzitter Harry Paul van het COA op de website van de organisatie bekendgemaakt.

Commissie-Scheltema

De ad-interim bestuursvoorzitter reageert hiermee op de conclusies van de commissie-Scheltema die het reilen en zeilen bij het COA onderzocht. De commissie kwam tot vernietigende conclusies voor Albayrak. Op basis daarvan heeft Paul de ontslagprocedure in gang gezet.Hij zegt verheugd te zijn dat de commissie het werk van het COA goed beoordeelt.

Reactie Albayrak

Albayrak zal donderdagochtend tijdens een persconferentie een reactie op het rapport en haar ontslag geven. Dat heeft heeft ze via haar advocaat Anita Verbeek aan RTL Nieuws laten weten.

Terugbetalen

Albayrak moet te veel verkregen inkomsten van het COA terugbetalen, vindt CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops: "Dit rapport is glashelder. COA-directeur Albayrak heeft zichzelf onterecht allerlei privileges toegeëigend, gefraudeerd met kilometeradministratie en kan verantwoordelijk worden gehouden voor de angstcultuur die heerste binnen het COA."

'Terecht ingegrepen'

Knops vindt dat minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) terecht heeft ingegrepen door Albayrak in eerste instantie op non-actief te zetten en nu haar ontslag aan te zeggen.

Verdeel-en-heerstactiek

De commissie-Scheltema onderzocht onder meer het werkklimaat en de salariëring van de directieleden van het COA. Albayrak was volgens de commissie verantwoordelijk voor een gebrek aan vertrouwen in de leiding. Ze gedroeg zich dominant en stond weinig open voor kritiek, en gebruikte een 'verdeel-en-heerstactiek'. Daarmee zorgde ze ervoor dat de medewerkers zich sociaal onveilig voelden.

Onjuiste informatie

Ook gaf Albayrak 'bewust of onbewust' onvolledige of onjuiste informatie. Zo zou ze hebben gelogen over het gebruik van haar dienstauto voor privédoeleinden. Albayrak ontkende dat ze de auto privé gebruikte, maar het blijkt dat dat juist heel vaak voorkwam, aldus Scheltema. De commissie concludeert dat haar optreden niet past bij een publieke dienst als het COA.

Leers krijgt het lastig in debat over AlbayrakLeers: 'dominante' Albayrak mag niet terug naar COAOR COA: Terugkeer Albayrak onmogelijkLeers bekijkt terugkeer Albayrak pas na onderzoekAlbayrak wint zaak om terugkeerAlbayrak: Ik ben geslachtofferd

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`