Buitenland

EU-hof: Seksrelatie tussen broer en zus is strafbaar

12 april 2012 16:18 Aangepast: 12 april 2012 17:05

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat een seksuele broer-zus-relatie strafbaar is. De zaak was aangespannen door de Duitser Patrick S., die in zijn eigen land meerdere malen was veroordeeld voor een incestueuze relatie met zijn zus.

S. kwam op zijn derde in een weeshuis terecht en woonde daarna bij een adoptiegezin. Hij wist niet dat hij een zus had, hij leerde haar pas kennen toen hij 24 was. Tussen en hem zijn licht verstandelijk gehandicapte zus ontstond een liefdesrelatie. Ze woonden jarenlang samen en kregen tussen 2001 en 2005 vier kinderen. Twee van hen zijn gehandicapt. Alleen de jongste dochter woont nog bij haar moeder.

In Duitsland werd S. meerdere malen veroordeeld voor zijn relatie met zijn zus. In totaal zat hij drie jaar vast. In de tussentijd ging het paar uit elkaar. De advocaat van S. stelt dat ze uit elkaar zijn gedreven door de rechtszaken.

Gezin verwoest

De man vond dat de Duitse Justitie zijn gezin had verwoest en eiste een schadevergoeding van 36.000 euro. Hij stapte daarom naar het Duitse Constitutionele Hof. Die wees zijn klacht af.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zegt nu achter die uitspraak (.pdf) te staan. De zus is nooit veroordeeld voor de incestrelatie. Zij is vanwege haar handicap niet volledig toerekeningsvatbaar.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore