Nederland

Bos: Het was geblindeerd rijden langs de afgrond

12 april 2012 15:02 Aangepast: 12 april 2012 16:14

Oud-minister Wouter Bos heeft gereageerd op de conclusies van de commissie-De Wit. In dat rapport wordt onder meer Bos verweten ernstige fouten te hebben gemaakt bij het overnemen van ABN AMRO en het geven van staatssteun aan ING.

Wouter Bos zegt blij te zijn met de conclusie dat er destijds daadkrachtig is opgetreden en is het daar ook mee eens. Hij zegt de druk en de noodzaak te hebben gevoeld dat er snel gehandeld moest worden en heeft daar ook naar gehandeld.

Ja, ik heb fouten gemaakt

Bos is het ook eens met de constatering dat hij bijvoorbeeld bij de overname van ABN AMRO fouten heeft gemaakt. Zijn verweer is dat het ook niet anders kon. "We reden op hoge snelheid in een geblindeerde auto langs de rand van de afgrond', aldus de oud-minister. "En dan maak je brokken."

We waren te laat

Bos bevestigt dat eerder ingrijpen tijdens de bankencrisis waarschijnlijk veel geld had gescheeld. Het probleem was dat het financiële systeem dat toen bestond niet voldoende informatie verschafte om voldoende inzicht te hebben in de machinerie van de banken. "We hadden de risico's niet in de klauwen, en dat kunnen we alleen onszelf maar verwijten", zegt Bos.

'Kamer kon niet volledig geïnformeerd worden'

Dat volgens de commissie-De Wit de Kamer verkeerd en/of te laat door Bos is geïnformeerd beaamt de oud-minister, maar hij verweert zich wel. Hij zou daar simpelweg geen tijd voor hebben gehad en in geval van ING bijvoorbeeld lag de situatie zo gevoelig dat de Kamer informeren zou betekenen dat die bank waarschijnlijk alsnog zou zijn omgevallen. Dat is nu allemaal voorkomen.

Langer interview

In totaal sprak RTL Nieuwsverslaggever Marc de Jong ruim tien minuten met Wouter Bos.

De conclusies van de Commissie De Wit De aanbevelingen van de Commissie De Wit

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore