Nederland

Burgerwacht die zwarte jongen doodde gearresteerd

12 april 2012 07:54 Aangepast: 12 april 2012 08:36

In Florida is burgerwacht George Zimmerman aangehouden. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin.

Zimmerman schoot de 17-jarige jongen eind februari bij een supermarkt dood omdat hij vond dat de jongen zich 'vreemd' gedroeg. Met name de kleding van de jongen, hij droeg de capuchon van zijn 'hoodie' over zijn hoofd, vond Zimmerman verdacht.

Zelfverdediging

De burgerwacht houdt vol dat hij Trayvon doodde uit zelfverdediging toen ze in gevecht raakten. De schutter werd niet eerder aangehouden vanwege een omstreden wet in Florida. Die maakt het onmogelijk iemand te vervolgen als hij zich beroept op zelfverdediging.

Publieke verontwaardiging

De zaak doet in de VS veel stof opwaaien. Veel Amerikanen vinden dat Zimmerman een racistische moord pleegde. Twee miljoen mensen tekenden een petitie om de wet in Florida te laten veranderen. Dat is niet gebeurd maar justitie besloot wel tot vervolging over te gaan.

Zimmerman aangeklaagd

Zimmerman heeft zichzelf nu aangegeven nadat hij eerder was ondergedoken. Hij is formeel gearresteerd en wordt aangeklaagd voor doodslag. Binnen 24 uur wordt Zimmerman voorgeleid aan de rechter.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore