Buitenland

Dader Lockerbie-aanslag al-Megrahi overleden

20 mei 2012 14:27 Aangepast: 20 mei 2012 17:43

De Libische ex-spion Abdel Basset al-Megrahi, die in 2001 is veroordeeld voor de Lockerbie-aanslag, is overleden. Dat heeft zijn broer bekendgemaakt.

Megrahi is de enige die werd veroordeeld voor de terreuraanslag op een vliegtuig van Pan Am in 1988 boven Schotland. 259 levens vonden de dood toen het vliegtuig in de lucht ontplofte; er vielen door brokstukken van een vleugel op de grond nog eens elf doden.

Nooit duidelijkheid over handlangers

Megrahi werd in 2001 tot levenslang veroordeeld door een gerechtshof in Kamp Zeist, maar het is nooit duidelijk geworden wie zijn handlangers waren. Ook is onopgehelderd wat de rol van de Libische ex-dictator Muammar Kaddafi bij de aanslag was.

'Nooit mogen worden vrijgelaten'

Volgens de Britse premier David Cameron had de Libische spion nooit moeten worden vrijgelaten. "Vandaag is een dag om de 270 slachtoffers van een gruwelijke terreurdaad te herdenken. Onze gedachten horen uit te gaan naar hen en hun families voor het leed dat ze hebben doorgemaakt", zei Cameron.

Vrijgelaten in 2009

Megrahi moest een levenslange celstraf uitzitten, maar werd in 2009 vrijgelaten uit zijn Britse cel omdat hij op sterven zou liggen. Al-Megrahi leed al geruime tijd aan kanker.

Bom verstopt in koffer

Uit onderzoek naar de aanslag kwam naar voren dat de bom in een koffer zat, verstopt tussen kleren. Die kledingstukken konden worden herleid naar een winkel in Malta en uiteindelijk naar Megrahi. Hij werkte als hoofd van de beveiliging van een Libische luchtvaartmaatschappij. Hij zou zijn koffer, met bom, van Malta naar Frankfurt hebben gestuurd. Daar werd het explosief in de noodlottige Boeing 747 geladen. Een motief voor de aanslag is nooit vastgesteld.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore