Ga naar de inhoud
Nederland

Bizarre koppelingen door UWV-site werk.nl

Het regent nog steeds klachten over de site werk.nl. RTL Nieuws heeft ruim 500 mails vol frustratie ontvangen. Een chauffeur als tuk-tukrijder, iemand met hernia als steigerbouwer, een chemicus als verfmenger...

Op werk.nl kunnen werklozen een WW-uitkering aanvragen en hulp krijgen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Afgelopen zaterdag berichtte RTL Nieuws over de vele haperingen en fouten van de site. Vooral het koppelen van werkzoekenden aan geschikte vacatures gaat vaak mis. Het UWV erkent dat er te veel fout gaat en zegde toe over een half jaar, in november, met een verbeterde site te komen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de site veel sneller op orde moet zijn.

Absurde vacatures

De klagers die zich bij de researchredactie van RTL Nieuws hebben gemeld, maken zich vooral boos over de in hun ogen absurde vacatures die ze aangeboden krijgen, en de vele fouten die de site onwerkbaar maken. Een greep uit de reacties:

"Ik zocht via werk.nl een baan als beroepschauffeur internationaal. De twee vacatures die ik toegezonden kreeg was een baan als tuk-tukchauffeur in Amsterdam of Den Haag! De grap doet het nog steeds goed op feesten en partijen maar is helaas wel waar."

"Ik ben gepromoveerd chemicus. Ze hebben een vacature voorgesteld als verfmenger op MBO niveau."

"Als administratief medewerkster kreeg ik een baan als kitesurf-leraar in Scheveningen aangeboden! Tja, laat haar maar naar de haaien gaan dachten ze zeker bij Werk.nl."

"Ik sta ingeschreven voor een baan met een maximale afstand van 25 km. Wat mij het meest verbaasd is dat Curacao, maar ook Vlieland, Terschelling en de andere Waddeneilanden zo dicht bij Noord-Brabant liggen."

"Ik ben een vrouw van 55 jaar, heb een nierziekte (dat is bekend bij het UWV) en heb kortgeleden een hernia-operatie moeten ondergaan. Dit zijn de vacatures die ik ontvang: machinevoerder, inpakker, onderhoudsschilder-spuiter, schoonmaker, steigerbouwer, bouwopruimer."

"Ik krijg als man van 56 jaar de functie van kamermeisjes toegestuurd."

"Ik was zoekende voor een functie als applicatiebeheerder. Gevonden werd voor mij: Servicedesk-medewerker. Maar na doorklikken kwam de functie als balie / servicedeskmedewerker bij een nudistencamping in Frankrijk."

Fouten binnen de site

De gebruikers ergeren zich ook aan de vele fouten waarmee de site kampt.

"Om het werkplan op de site te kunnen lezen, wat verplicht is, krijg ik een Chinese link."

"Ik was laatst heel fanatiek een mooie sollicitatiebrief aan het schrijven, was ik eindelijk klaar, had de site me afgemeld en kon ik weer opnieuw beginnen!!"

"Het invullen van je gegevens moest ze soms 3 a 5 keer per maand doen omdat je gegevens gewoon 'verdwenen' en hulp bij de helpdesk kun je vergeten want ze weten daar zelf niet wat er met het systeem aan de hand is."

"Ik verbaas me elke week weer over het vacatureoverzicht dat me per mail wordt gestuurd: een Word-document dat een allegaartje aan functies bevat. Dat document is met de hand geknipt/geplakt, verschillende lettergroottes en kleuren en compleet zinloos. Toen ik aangaf bij mijn werkcoach (via werk.nl) dat ik dit toch echt zonde van iemands tijd vond, was de reactie dat dit bedoeld was voor mensen die niet zo handig zijn met internet... Als je afhankelijk bent van dat mailtje, is het niet goed. Op mijn suggestie of ze die mensen dan niet beter wegwijs konden maken op vacaturesites, was het antwoord dat ze daar geen tijd voor hebben."

Verslaggever Siebe Sietsma: "UWV-spin: website werk.nl functioneert niet, maar #UWV houdt personeel aan voor mensen die daar problemen mee hebben."

Volg Siebe op twitter

Bron: RTLNieuws.nl