Nederland

Rosenthal eist ontslag Surinaamse ambassadeur in Parijs

28 juni 2012 13:04 Aangepast: 28 juni 2012 13:21

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken wil dat de Surinaamse ambassadeur in Frankrijk, Harvey Naarendorp, wordt ontslagen. Naarendorp wordt verdacht van betrokkenheid bij de Decembermoorden.

Rosenthal gaat, gesteund door de Tweede Kamer, bij zijn nieuwe Franse collega om het ontslag vragen. In Paramaribo staat Naarendorp op de internationale lijst van gezochte misdadigers.

Rosenthal hoopt op Hollande

Tijdens het bewind van president Sarkozy hadden de Fransen geen zin om de Surinaamse ambassadeur uit te wijzen. Rosenthal hoopt dat de nieuwe regering van Hollande wel bereid is stappen te zetten. Ook zoekt Rosenthal contact met Londen, waar Naarendorp ook ambassadeur is, en met Berlijn, waar de Surinamer mogelijk ook wordt benoemd.

Subsidie aan Suriname blijft bevroren

De subsidie van 20 miljoen euro aan Suriname blijft bevroren, zo zei de minister in een debat met de Tweede Kamer. Pas als de omstreden amnestiewet van tafel is en het proces tegen Bouterse kan worden voortgezet, is Rosenthal bereid de gelden weer beschikbaar te stellen. Ook de teruggeroepen Nederlandse ambassadeur keert voorlopig niet terug naar Paramaribo.

RTLNieuws.nl
`