Nederland

Gemeenten gaan 'spookburgers' via UWV traceren

22 juni 2012 16:22 Aangepast: 22 juni 2012 16:43

Gemeenten kunnen in het vervolg bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) gegevens opvragen om het fenomeen van de 'spookburgers' aan te pakken.

Vorig jaar onthulde RTL Nieuws dat Nederland 450.000 spookburgers telt, mensen die voor de overheid onvindbaar zijn. Uit een rondgang langs overheden en bedrijfsleven blijkt dat die voor vele tientallen, zo niet honderden miljoenen frauderen. Ook hebben ze vaak betalingsachterstanden.

Adresgegevens vergelijken

Minister Kamp van Sociale Zaken maakt het nu mogelijk dat gemeenten voortaan de adresgegevens van individuele burgers kunnen vergelijken met gegevens bij uitkeringsinstituut UWV. Vanaf volgend jaar kunnen gemeenten ook de gegevens opvragen van al hun inwoners die staan ingeschreven bij het UWV, om hun totale administratie te controleren.

Research verslaggever Siebe Sietsma:

"Een behoorlijke stap in de aanpak van het probleem."

Research verslaggever Siebe Sietsma onthulde vorig jaar de problematiek rond spookburgers. Sietsma: “Henk Kamp zet een behoorlijke stap in de aanpak van dat probleem. Want het UWV weet spookburgers vaak goed te vinden, omdat ze salaris- en uitkeringsgegevens van ze bijhouden, en dus ook de adressen."

"Gek genoeg konden gemeentes tot nu toe niet bij het UWV terecht voor hulp bij hun zoektocht naar verdwenen burgers. Ontduiking van lokale belastingen en fraude met bijstandsuitkeringen konden zo moeilijk worden aangepakt, terwijl uitkeringen aan spookburgers gewoon werden doorbetaald. Daar kan nu verandering in komen. Al moet nog wel blijken of gemeentes van de mogelijkheid gebruik gaan maken. De ene gemeente is veel actiever in de aanpak van spookburgers dan de andere."

In totaal 450.000 spookburgers in Nederland Veel burgers onvindbaar voor overheid

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore