Nederland

Schippers: Zorg wordt onbetaalbaar

12 juni 2012 12:32 Aangepast: 12 juni 2012 17:38

De zorg wordt onbetaalbaar, zegt minister Schippers van Volksgezondheid. Volgens haar betaalt een doorsnee gezin over dertig jaar meer dan de helft van zijn inkomen aan gezondheidszorg als er niets verandert in Nederland.

Schippers wil dat iedereen daar over na gaat denken. Dat zei ze vandaag op RTL Z. Op dit moment betaalt een doorsnee gezin al 11.000 euro per jaar aan zorg. De kosten zijn de afgelopen tien jaar sterk gestegen. "We geven steeds meer uit aan de zorg", aldus de minister, "we moeten ons echt gaan afvragen, waar ligt de grens?"

Grote kostenpost

De stijgende kosten van de zorg kunnen moeilijk worden betaald door op andere kostenposten te bezuinigen. De kosten van de zorg zijn namelijk veel groter. Van de jaarlijkse uitgaven aan de politie, kan Nederland één maand zorg betalen. Wat er jaarlijks aan cultuur wordt uitgegeven, is net zoveel als vijf dagen zorg. De totale kosten van een jaar Koninklijk huis zijn net zo hoog als de kosten van vijf uur zorg.

Technlogische vooruitgang

De belangrijkste oorzaak van de stijgende kosten is volgens de minister niet de vergrijzing. "De vergrijzing verklaart slechts een kwart van de stijgende kosten." De belangrijkste oorzaak is volgens de minister de 'technologische vooruitgang'. Omdat steeds meer behandelingen kunnen worden aangeboden, en mensen vanwege de welvaart steeds betere zorg eisen, worden de kosten steeds hoger.

Lastige keuzes

Als er niet wordt ingegrepen, dan blijven de kosten maar stijgen. "Maar dat zal niet gebeuren", aldus de minister. Ze vindt dat er moet worden gekeken naar grotere efficiëntie in de zorg. "Maar het probleem is zo groot, dat is niet de oplossing." Dat betekent dus dat er lastige keuzes gemaakt worden. De minister noemt medicijnen voor ADHD als voorbeeld. "Er slikken zoveel kinderen Ritalin, dat je je echt kunt afvragen, wordt daar wel scherp naar gekeken?"

'Praat erover in de huiskamer'

Volgens de minister is het belangrijk dat mensen in de huiskamer gaan praten over deze problemen. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid in een brochure op een rij gezet wat voor keuzes (.pdf) gemaakt kunnen worden in de zorg.

Welke keuzes kunnen er gemaakt worden?

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore