Ga naar de inhoud
Nederland

150 miljoen bezuinigd op vervoer gehandicapten

De bewegingsvrijheid van 19.000 gehandicapten wordt ernstig beperkt door bezuinigingen op het vervoer van gehandicapten. Dat zegt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. De Kunduz-coalitie wil hier 150 miljoen op bezuinigen.

Instellingen krijgen nu nog 19,50 euro per dag om een rolstoeler te vervoeren van en naar bijvoorbeeld de dagbesteding. Door de bezuinigingen wordt dat teruggebracht naar 8 euro. Dat terwijl zorginstellingen er 25 euro voor moeten betalen. De budgetten zijn nu dus al niet toereikend, zegt de branchevereniging.

'Niet beroven van mogelijkheden'

Volgens Marianne van der Harten, voorzitter van het Platform Lichamelijk Gehandicaptenzorg van de VGN worden hele levens door deze bezuinigingen op z’n kop gezet. "Levens van mensen die niet zielig zijn, maar wel kwetsbaar. Als maatschappij moeten we hen juist steunen in plaats van ze te beroven van de weinige mogelijkheden die ze nog hebben".

'Dramatische gevolgen'

De bezuinigingen hebben ook dramatische consequenties voor de instellingen, zegt Van der Harten. "Want als het vervoer weg valt komen er geen cliënten meer, moeten we medewerkers ontslaan omdat er geen werk meer voor hen is en ontstaat leegstand bij de instellingen. De bezuinigingen reiken dus veel verder dan mensen met een rolstoel, het leidt tot kaalslag in de hele gehandicaptenzorg".

Bron: RTLNieuws.nl