Nederland

Omstreden homotherapie niet meer vergoed

05 juni 2012 08:00 Aangepast: 05 juni 2012 10:20

Zorgverzekeraars hoeven de omstreden homotherapie van de orthodox-protestantse organisatie Different niet meer te vergoeden.

Minister Schippers zegt dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De therapie wordt gebruikt om homo’s van christelijken huize die zichzelf zondig vinden van hun schuldgevoel af te helpen. Volgens medische organisaties is de therapie ondeugdelijk en zelfs gevaarlijk.

Geen ziekte

Schippers liet eerder al weten dat ze van de vergoedingsverplichting voor de verzekeraars af wilde. Ze wees erop dat de ziektekostenverzekering bedoeld is voor kosten die gemaakt worden bij de behandeling of het voorkomen van ziekte, 'en homoseksualiteit is geen ziekte'. Zorgverzekeraars worden verplicht om de omstreden therapie te vergoeden, omdat Different een erkende instelling is voor zwaardere geestelijke gezondheidszorg.

Behandelbare afwijking

Different is onderdeel van Tot Heil des Volks, een orthodox-christelijke organisatie. Different vindt homoseksualiteit geen geaardheid meer, maar een gerichtheid, en dat zou een behandelbare afwijking zijn. De organisatie zegt dat zij 30% van haar clienten van hun geaardheid af kan helpen.

Schippers: vergoeden homotherapie 'bizar' 'Gevaarlijke' christelijke homotherapie gewoon vergoed

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore