Ga naar de inhoud
Buitenland

Hotmail verdwijnt: Wat gebeurt er met mijn e-mailadres?

Beeld © iStock

Microsoft stopt volgend jaar met de online e-maildienst Hotmail. In plaats daarvan komt het bedrijf met een vernieuwde 'Facebook-vriendelijke versie' van zijn Outlook-mailprogramma.

De belangrijkste vragen over deze grote verandering op een rijtje.

1. Waarom verdwijnt Hotmail?

Hotmail is al heel lang een van de grootste dienstverleners wat betreft e-mailservice via het web, maar concurrent Google is met Gmail zo snel aan het klimmen dat eigenaar Microsoft niet stil kon blijven staan. Het Wereldwijde marktaandeel van Hotmail daalde het afgelopen jaar met 4 procent en heeft nu 324 miljoen gebruikers, terwijl Gmail steeg van 17 procent tot 278 miljoen gebruikers. In de Verenigde Staten is Gmail inmiddels zelfs groter dan Hotmail. Microsoft denkt voordeel te trekken van zijn merk Outlook, dat in het Officepakket al een veelgebruikt mailprogramma in het zakelijk verkeer is.

2. Blijft mijn e-mailadres hetzelfde?

Ja, je e-mailadres, eindigend op @hotmail.com, kun je gewoon behouden. In die zin verdwijnt Hotmail dus niet. Microsoft heeft wel alvast een preview van de nieuwe e-mailservice online gezet en daaruit blijkt dat je gemakkelijk over kunt stappen op een nieuw e-mailadres. Dus bijvoorbeeld naar hetzelfde dat je al had, maar dan met @outlook.com in plaats van @hotmail.com achter je account. Maar let wel op: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Je krijgt dit adres niet automatisch, dus het zou zomaar kunnen dat een ander je dan al voor is. Om zo'n Outlook-adres te krijgen, moet je dus een nieuw e-mailadres registreren bij het nieuwe Outlook. Als je het nieuwe Outlook.com wilt gebruiken zonder het wijzigen van je e-mailadres, klik dan op "upgrade" in het menu van Hotmail, of je gaat gewoon naar het nieuwe webadres outlook.com

3. Ik vond de vormgeving van Hotmail juist overzichtelijk. Kan ik mijn oude Hotmail niet weer terugkrijgen?

Ja, je kunt weer terug naar de vormgeving van Hotmail. Via het tandwielknopje rechtsboven in de interface van Outlook verschijnt een uitklapmenu waarop je 'Terug naar Hotmail' kunt kiezen.

4. Wat krijg ik in plaats van Hotmail?

Het nieuwe Outlook.com heeft een heldere en duidelijkere interface die makkelijker te gebruiken is dan Hotmail, ongeacht of je een desktop, telefoon of tablet hebt. Daarnaast is Outlook.com gekoppeld aan sociale media. Als je een e-mail van iemand selecteert, verdwijnen de advertenties en verschijnen links naar het Facebook- en Twitterprofiel van die persoon, inclusief de laatste updates. Gebruikers kunnen ook chatten met vrienden op Facebook en het is zelfs mogelijk om te Skypen vanuit Outlook.com. Ook krijgt Outlook betere toepassingen om ongewenste e-mails tegen te gaan.

Microsoft stopt met Hotmail

Volg ons en praat mee over het nieuws op Facebook >>

Bron: RTLNieuws.nl