Nederland

Stemra moet schadevergoeding betalen aan componist

17 juli 2012 09:21 Aangepast: 17 juli 2012 11:13

Componist Melchior Rietveldt krijgt 20.000 euro schadevergoeding van auteursrechtenorganisatie Stemra.

Rietveldt had in 2006 muziek gemaakt voor een antipiraterij-spotje. Hij hoorde de muziek later voorbijkomen op dvd's, in het gedeelte waarin tegen illegaal kopiëren wordt gewaarschuwd. Rietveldt was daarvoor nooit om toestemming gevraagd.

Honderdduizenden dvd's

De muziek is uiteindelijk op 71 filmtitels gebruikt. Het gaat om honderdduizenden dvd's. De componist ging in 2008 verhaal halen bij Stemra. De instantie zegde een schadevergoeding toe, maar betaalde het hele bedrag nooit uit. De rechter heeft Stemra nu opgelegd de 20.000 euro uit te keren.

Stemra zegt tegen Webwereld 'dat de betreffende antipiraterij-spot in opdracht van de branchevereniging van de entertainmentindustrie NVPI is gemaakt'. "De genoemde schadevergoeding wordt dan ook in opdracht van die partij vergoed."

Relletje rond bestuurder

Het conflict tussen Rietveldt en Stemra werd landelijk bekend toen PowNews een telefoongesprek tussen bestuurslid Jochem Gerrits en de componist uitzond. Gerrits bood daarin aan werk van de zaak te maken als hijzelf een derde van het uitbetaalde geld zou krijgen.

Gerrits trad af als bestuurslid, al klopte de aantijgingen volgens hem niet. Hij werd later in het gelijk gesteld.

De uitspraak van de rechter op Rechtspraak.nlBestuurder Buma/Stemra stapt op na beschuldigingenOpgestapte Buma/Stemra besstuurder niet fout

RTLNieuws.nl
`