Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Vrouwen zijn slimmer dan mannen

Het heeft honderd jaar geduurd, maar volgens een Nieuw-Zeelandse psycholoog hebben vrouwen nu een hoger IQ dan mannen.

De Nieuw-Zeelandse psycholoog James Flynn, een autoriteit op het gebied van IQ-tests, zegt in de Britse krant The Daily Mail dat het IQ van vrouwen in de afgelopen honderd jaar sneller is gestegen dan dat van mannen. Honderd jaar geleden begonnen wetenschappers met IQ-tests.

Achterstand goedgemaakt

Lange tijd bleven vrouwen gemiddeld vijf punten achter op de mannen, maar die achterstand hebben ze de laatste jaren goed gemaakt. Volgens Flynn komt het stijgen van het IQ door de moderne tijd.

Multitasken en meer zelfvertrouwen

"De hersenen passen zich aan de complexiteit van het moderne leven aan", zegt hij in The Daily Mail. "Daarbij doen vrouwen vaak aan multitasken doordat ze steeds vaker gezin en werk combineren. Daar worden de hersenen fitter van. Ook denkt Flynn dat de potentie er altijd is geweest en de vrouwen het nu pas beseffen dat ze slimmer zijn.

Flynn verzamelde resultaten van IQ-tests uit verschillende West-Europese landen, de VS, Canada, Nieuw-Zeeland, Argentinië en Estland. In Australië is het IQ van mannen en vrouwen nagenoeg gelijk, in Nieuw-Zeeland, Estland en Argentinië gaan de vrouwen aan kop.

Bron: RTLNieuws.nl