Buitenland

Colombia en FARC onderhandelen over vrede

28 augustus 2012 03:57 Aangepast: 28 augustus 2012 08:41

De regering van Colombia gaat met de guerillagroep FARC praten over vrede. President Juan Manuel Santos bevestigde dinsdag dat hij verkennende gesprekken heeft gevoerd met de groep.

Ondanks de toenadering tussen de regering en de FARC zei Santos niet van plan te zijn militaire operaties tegen de rebellengroep op een laag pitje te zetten. Ook blijft de aanwezigheid van troepen volgens de president "gehandhaafd op iedere centimeter van het nationale grondgebied".

50 jaar conflicten

Santos zei dat hij niet dezelfde fout wilde maken als de leiders die hem voorgingen die het niet voor elkaar kregen tot een wapenstilstand met de FARC te komen. Als de gesprekken tot een overeenkomst komen, gaat Santos de geschiedenis in als de eerste Colombiaanse president die een eind maakt aan 50 jaar conflicten met de grootste rebellengroep van het land.

Resultaat binnen enkele dagen bekend

Volgens regeringsbronnen moeten verdere gesprekken met de FARC in oktober plaatsvinden in de Noorse hoofdstad Oslo. Santos liet weten dat hij binnen enkele dagen het resultaat bekendmaakt van zijn gesprekken met de linkse guerilla.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama is op de hoogte van de gesprekken en laat weten achter de Colombiaanse regering te staan.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`