Nederland

Duizenden ambtenaren overspoelen Antillen

23 augustus 2012 18:08 Aangepast: 23 augustus 2012 20:15

Eilandbestuurders van Bonaire en Saba zeggen dat er met de reisjes van Nederlandse ambtenaren naar de Antillen veel geld over de balk wordt gesmeten. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er de afgelopen jaren duizenden reizen naar de Nederlandse Antillen zijn gemaakt.

Aanleiding voor veel reizen is de nieuwe positie die de eilanden sinds 2010 innemen in het Koninkrijk der Nederlanden. De reizen kosten jaarlijks vele miljoenen euro’s, maar het is vaak niet meer te achterhalen wat ze hebben opgeleverd.

De 2000 inwoners van het piepkleine Saba krijgen door de nieuwe status te maken met veel nieuwe wetgeving. De bestuurders klagen dat ze worden overspoeld door ambtelijke delegaties uit Nederland.

Onzinreizen

Volgens wethouder Chris Johnson was een bezoek van het Commissariaat voor de Media tekenend voor de onzin van veel reizen. "Ze kwamen hier om te praten over de vrijheid van meningsuiting op televisie. Maar we hebben hier helemaal geen televisiezenders. Dat gesprek duurde vijf minuten."

Het commissariaat laat in een reactie weten dat het door de herindeling van de eilanden de wettelijke taak heeft om ze jaarlijks te bezoeken. Ook in de toekomst wil het commissariaat dat blijven doen.

Nederlandse bewakers

Op Bonaire is het niet anders, klaagt raadslid Benito Dirksz. Hij schat dat sinds het eiland in 2010 een nieuwe status kreeg, er honderden ambtenaren zijn geland. "Onze gevangenis wordt permanent bemand door twintig bewakers uit Nederland", zegt Dirksz. "Die moeten speciaal worden ingevlogen. En ondertussen komen de Bonairianen hier niet aan het werk door een tekort aan banen."

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt er voor vacatures altijd eerst gekeken naar lokale kandidaten, maar zijn die niet altijd beschikbaar.

Duizenden reizen

Uit een steekproef van RTL Nieuws blijkt dat ambtenaren van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie samen 600 reizen maakten naar de Caribische eilanden, in de periode 2009 tot en met 2011. De kosten voor die reizen bedragen 2 miljoen euro.

Aantal reizen per bestemming

Het aantal reizen is nog geflatteerd, omdat het kan gaan om meerdere ambtenaren per reis. Doorberekend naar alle ministeries en overheidsorganen gaat het in werkelijkheid om vele duizenden ambtelijke reizen in de periode 2009 tot en met 2011.

Spies: minder vaak die kant uit

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken erkent in een reactie op het onderzoek dat er veel is gereisd. "De klachten van Bonaire en Saba heb ik ook gehoord. Dat is de reden dat ik vind dat we minder vaak die kant op moeten. We moeten de eilanden meer ruimte geven om zelf te besturen. Als kabinet geven we al het goede voorbeeld en hebben we een aantal reizen geschrapt." Spies wijst er op dat het aantal reizen dit jaar is gehalveerd ten opzichte van vorig jaar.

RTL Nieuws onthult

Volg ons en praat mee over het nieuws op Facebook >>

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore