Nederland

Agent niet vervolgd na fataal filefuik

22 augustus 2012 10:57 Aangepast: 22 augustus 2012 11:15

De politie heeft in oktober een 'onjuiste beslissing' genomen om een filefuik op de A2 bij Abcoude te creëren om een benzinedief te pakken te krijgen.

Maar de politieagent die hiertoe besloot, kon niet terugvallen op regelgeving of beleid op dit punt. Daarom is strafrechtelijke vervolging niet op zijn plaats.

Rechtmatig gehandeld

Dat maakte het Openbaar Ministerie bekend. De filefuik werd opgezet om een benzinedief tot stoppen te dwingen, maar kende een fatale afloop. De dief reed hard op de file in en ramde een andere auto, waardoor een onschuldige inzittende om het leven kwam. De agenten die de achtervolging hadden ingezet, hebben rechtmatig gehandeld.

Te groot risico voor mensen in file

De opdracht tot het opzetten van een filefuik kwam van een agent van de meldkamer Utrecht. Die agent had moeten weten dat het creëren van een fuik een te groot risico voor de mensen in de file zou opleveren. "De risico's voor de verkeersveiligheid hadden zwaarder moeten wegen dan het belang van de aanhouding op dat moment." Maar gezien de omstandigheden waaronder de beslissingen moesten worden genomen en het ontbreken van beleid, vindt de officier van justitie het niet passend om de agent te vervolgen.

Blowen

De man die op de A2 bij Acoude het dodelijk ongeluk veroorzaakte toen hij inreed op de politiefile, was onder invloed van softdrugs. De 48-jarige Maikel R. uit Tilburg was bij een benzinestation weggereden zonder te betalen. Op zijn auto zaten valse kentekenplaten

Teeven: politie kan doorgaan met filefuik Amateurbeelden van ravage na het ongeluk en de aanhouding (video) ANWB boos over gebruik kunstmatige file

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore