Nederland

Roemer: boete Europa 'over my dead body'

16 augustus 2012 07:47 Aangepast: 16 augustus 2012 13:12

SP-leider Roemer haalt hard uit naar de Europese begrotingsregels. "Het is idioterie om niet naar de omstandigheden te kijken, maar alleen naar maximaal 3 procent tekort in 2013."

Roemer zegt dan ook niet van plan te zijn een boete te betalen als het overheidstekort in 2013 te hoog is. Volgens Roemer moet Nederland vooral doen wat wijs is, zonder daarbij te worden tegengehouden door regels uit Brussel. Dat zegt hij in een interview met het FD. "Ik ben politicus, ik moet naar de hele samenleving kijken. Er is een vertrouwenscrisis, bij consumenten en producenten."

'Spanje krijgt ook extra tijd'

Roemer wijst er daarnaast op dat Nederland een van de grootste nettobetalers is in de EU. "Spanje krijgt ook meer tijd, dat moet voor iedereen gelden." Roemer zegt niet van plan te zijn het begrotingstekort op te laten lopen naar 4, 5 of 6 procent. "Dat is flauwekul die anderen verspreiden, allemaal vooroordelen."

In 2013 moet Nederland volgens hem vooral extra investeren, onder meer in de bouwsector en de koopkracht voor lagere inkomens. Roemer voelt zich daarbij gesteund door Oeso, IMF en een aantal vooraanstaande economen, die ook pleiten voor meer investeringen.

Pechtold: SP zet zichzelf buiten spel

D66-leider Alexander Pechtold, groot voorstander van het halen van de 3-procentsnorm, reageert verbaasd. "Een kandidaat-regeringsleider met dit soort rabiate standpunten is niet serieus te nemen. De SP zet zichzelf buiten spel."

Pechtold verwijt Roemer dat hij nieuwe schulden wil maken. "We zijn in een crisis terechtgekomen omdat we te veel schulden hebben gemaakt. De oplossing is dus niet meer schulden maken zoals de SP nu voorstelt. Als dat zou werken, was Griekenland een bloeiende economie. We moeten onze begroting op orde maken."

Volg ons en praat mee over het nieuws op Facebook >>

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`