Nederland

Tweede Kamer wil homoseksualiteit in grondwet

03 augustus 2012 12:11 Aangepast: 03 augustus 2012 12:27

Een meerderheid in de Tweede Kamer is er voor van om het verbod op discriminatie om seksuele geaardheid op te nemen in de grondwet.

In artikel 1 staat nu dat niet mag worden gediscrimineerd op ras, geloof, geslacht, levensovertuiging of politieke gezindheid. Volgens homo-organisatie COC wil de politiek daar nu seksuele geaardheid aan toevoegen.

Roze stemwijzer

Het COC lanceert vandaag een roze stemwijzer, waar de standpunten van de politieke partijen worden vergeleken. Daarvoor zijn vragen gesteld aan de partijen, waaronder een vraag over artikel 1. "Daaruit blijkt dat de SP, VVD en CDA nu voor dit plan zijn", zegt een woordvoerder van het COC. "Daardoor is er nu een meerderheid voor."

Symbolische waarde

Het opnemen van seksuele geaardheid in artikel 1 is volgens het COC symbolisch van waarde. "Artikel 1 wordt vaak de vlag op de grondwet genoemd, het zou mooi zijn als dat een roze vlag kan worden." Daarnaast is het ook juridisch van belang, omdat rechters naar artikel 1 verwijzen in besluiten.

Onderwerp al eerder ter sprake

Het idee om discriminatie op grond van seksuele geaardheid expliciet op te nemen in de grondwet is niet nieuw. In 2007 kwam D66 al met een wetsontwerp met de toevoeging. Van de week kwam het onderwerp weer op de voorgrond toen de PvdA met een actieplan voor acceptatie van homoseksualiteit naar buiten kwam.

Volg ons en praat mee over het nieuws op Facebook >>

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`