Nederland

Problemen rond Project X Arnhem blijven uit

28 september 2012 23:56 Aangepast: 29 september 2012 00:15

De aankondiging van een Project X-feest zette politie en marechaussee in Arnhem op scherp, maar ongeregeldheden zoals een week eerder in Haren bleven uit.

Toegangswegen naar Arnhem werden nauwlettend in de gaten gehouden en een tiental jongeren werd de toegang tot de stad ontzegd, nadat op Facebook was opgeroepen naar de wijk Klarendal te komen. Ook geldt er in de stad een alcoholverbod.

Zowel in de wijk Klarendal als in de rest van de stad is het echter rustig gebleven. Op Facebook hadden zich ook veel minder mensen aangemeld dan voor het uit de hand gelopen 'feest' in het Groningse Haren. Ook werd op internet veel minder gesproken over het Arnhemse feest. De Facebook-pagina voor het feest werd al vrij snel verwijderd.

Noodbevel blijft van kracht

Het noodbevel dat de gemeente uit voorzorg instelde, blijft gelden tot vanochtend 8 uur. De politie kan mensen die zonder legitieme reden naar Arnhem komen opdragen uit de stad te vertrekken.

Een noodbevel is een zwaarder middel dan een noodverordening zoals de burgemeester van Haren vorige week had uitgevaardigd. Het niet opvolgen van een een noodbevel is een misdrijf, terwijl het niet houden aan een noodverordening een overtreding is.

Den Haag

Omdat op sociale media ook gesproken werd over een Project X-feest op de Haagse Grote Markt, hield de politie ook daar extra toezicht. "Maar niet zoals in Arnhem, met controles. We houden een brede view over de stad, maar vooralsnog is het rustig", aldus een woordvoerder van de politie vrijdagavond. In Den Haag zijn ongeveer 15 mensen aangehouden voor het niet nakomen van een vordering.

Arnhem op slot uit angst voor Project X Project X Hoorn voor rekening van aanstichterSnel meer aanhoudingen relschoppersRelschoppers Haren 'gewone jongeren'Column van Suzanne Bosman: Kinderen zijn doodengMerthe en familie in brief: het spijt onsElf opgepakte relschoppers Haren minderjarigJob Cohen leidt onderzoek naar rellen Haren
RTLNieuws.nl
`