Ga naar de inhoud
Nederland

Overstappen loont; zeven tips om te besparen

Mensen met een variabel tarief voor hun energie gaan volgend jaar minder betalen. Je energierekening kan nog verder omlaag als je overstapt naar een andere energieleverancier. Maar waar moet je op letten als je overstapt? Zeven tips.

Tip 1: Overstappen loont voor iedereen

Bijna alle consumenten kunnen door over te stappen besparen op hun energierekening. Voor mensen die nooit zijn overgestapt, kan overstappen het meest lonen. Bijna twee op de drie mensen zit nog steeds bij dezelfde energieleverancier als tien jaar geleden. Het kan je dus honderden euro’s schelen door over te stappen. Uit een rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit blijkt dat het overstappen naar een 1-jarig contract het meeste kan opleveren, tot wel bijna 500 euro.

Tip 2: Let op de tijd van het jaar

Het is slim om je bewust te zijn van de relatie tussen het overstapmoment, je eindafrekening en de looptijd van je oude contract. Wat je per maand betaalt is afgestemd op je jaarverbruik. In de zomer betaal je in verhouding te veel en in de winter te weinig.

Als je oude contract bijvoorbeeld van oktober t/m september loopt en je stapt over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot. Andersom geldt hetzelfde. Stap je over na goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat je nog geld terug krijgt van je oude energieleverancier.

Als de wintermaanden voor de deur staan, loont het sowieso om zo snel mogelijk over te stappen. Je verbruikt in de winter altijd meer gas en elektriciteit, als je voor die tijd overstapt, kun je dus flink besparen.

Tip 3: Voorkom een opzegboete

Check in je huidige contract voor elektriciteit en/of gas wanneer je zonder kosten kan overstappen. Als je wil overstappen voordat je contract afloopt, zitten er kosten aan verbonden. Die kunnen variëren van 50 euro tot 125 euro, afhankelijk van hoe lang het nog zou duren voordat het contract afloopt. Deze bedragen gelden voor óf gas, óf elektriciteit. Heb je beide bij dezelfde leverancier dan kunnen de bedragen oplopen tot 250 euro. Sommige energieleveranciers betalen (een deel van) deze boete als je bij hen een nieuw contract aansluit.

Tip 4: Gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier

Het is niet verplicht gas en elektriciteit af te nemen bij dezelfde leverancier, maar vaak is het wel voordeliger. Met het overstappen naar een nieuwe gas- óf elektriciteitsleverancier kun je een paar tientjes besparen. De grootste besparing is te behalen met 'dual fuel' contracten. Daarbij neem je zowel gas als elektriciteit bij dezelfde leverancier af. Veel acties en kortingen op vergelijkingssites zijn gebaseerd op 'dual fuel' contracten.

Tip 5: Gebruik vergelijkingswebsites

Met het overstappen naar een andere energieleverancier kun je honderden euro’s besparen. Om het beste aanbod te vinden, kun je gebruik maken van vergelijkingswebsites. Bezoek altijd meerdere prijsvergelijkers omdat de acties en de kortingen per website kunnen verschillen. Volgens ConsuWijzer kun je het beste in het weekend de vergelijkingssites bekijken, dan zijn de aanbiedingen het scherpst. Deze websites scoren volgens de NMa voldoende tot goed:

Tip 6: Vast of variabel

Vast betekent dat je voor een vaste duur of vaste prijs bij een energiebedrijf een contract afsluit. Dat kan voordelig zijn omdat er vaak hoge actiekortingen worden gegeven. Let wel goed op de actievoorwaarden: wat gebeurt er als je voortijdig het energiecontract opzegt, heb je dan nog steeds recht op de korting? En wat gebeurt er als het contract verloopt, krijg je dan een ander tarief? Stap dus tijdig over als de nieuwe prijs of aanbieding niet voordelig is.

Bij variabele tarieven mag het energiebedrijf tussentijds de prijs aanpassen. De prijs kan dus hoger of lager uitvallen. Energiebedrijven wijzigen hun prijzen vaak op 1 januari en 1 juli. Variabele duur betekent dat je voor onbepaalde tijd bij een energiebedrijf zit, totdat je opzegt.

Tip 7: Maak gebruik van je bedenktijd

Je kunt veel geld besparen door geen overhaaste beslissingen te nemen. Neem de tijd om verschillende leveranciers te vergelijken via internet. Zelfs als je al een contract hebt getekend, kun je het nog eens rustig nalezen of je zeker van je zaak bent. Je hebt altijd een bedenktijd van zeven werkdagen. Je kunt dus binnen zeven werkdagen besluiten dat je de energie toch niet af wilt nemen. Je hoeft het energiebedrijf niet te zeggen waarom je het contract wilt annuleren.

Dit kan ook handig zijn als je onverhoopt een energiecontract hebt afgesloten via de telefoon waar je achteraf spijt van hebt. Je kunt dan binnen zeven werkdagen per aangetekende brief beroep doen op de wettelijke bedenktijd. Voor de verkoop aan de deur geldt dat een verkoper altijd een koopakte moet opmaken die zowel jij als de verkoper moeten ondertekenen. Binnen acht dagen nadat de verkoper de koop heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, kun je de koop ontbinden via de manier die de leverancier in zijn overeenkomst heeft aangegeven.

Volgend jaar lagere energierekening

Bron: RTLNieuws.nl