Nederland

Teeven: Dood inbreker is risico van het vak

26 september 2012 06:12 Aangepast: 31 maart 2014 16:27
Beeld © ANP

De inbreker die is overleden na een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Brabantse Diessen, heeft zelf het risico opgezocht. Dat zegt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).

Teeven heeft altijd al benadrukt dat bewoners zich mogen verdedigen. De staatssecretaris zegt in De Telegraaf dat het 'treurig is dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico'. "De inbreker heeft niets te zoeken in die woning, dus het risico ligt bij hem", aldus Teeven.

De 37-jarige Tilburger was betrapt tijdens een inbraak. Er ontstond een vechtpartij. Toen agenten bij het huis arriveerden, was de man buiten bewustzijn. Hij is ter plekke gereanimeerd, maar overleed kort na aankomst in een ziekenhuis. Ook de bewoners raakten gewond. De man en vrouw zijn in het ziekenhuis aan hun verwondingen behandeld.

Bewoners wel verdacht, niet gearresteerd

De bewoners worden door het Openbaar Ministerie beschouwd als verdachten. Voorlopig worden ze verdacht van betrokkenheid bij de dood van een inbreker, zegt een woordvoerster. Het stel is niet gearresteerd en mocht het politiebureau gistermiddag verlaten.

De VVD'er steekt de bewoners een hart onder de riem. "Het is goed dat er wordt uitgezocht wat er is gebeurd en dat die bewoners niet zijn aangehouden. Zij zijn de slachtoffers, de verdachte hoort daar niet te zijn."

Ferme tik geven geoorloofd

De VVD vindt al langer dat belaagden die van zich afbijten, niet langer zelf worden opepakt. Bij zijn aantreden als premier in 2010 zei Mark Rutte al dat burgers inbrekers 'best een ferme tik mogen geven'.

 

 

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore