Nederland

Noodkreet: 'Schrap forensentaks onmiddellijk'

20 september 2012 07:07 Aangepast: 20 september 2012 09:19

De forensentaks moet zo snel mogelijk van tafel. Dat vinden elf grote organisaties, waaronder de ANWB en de NS, die de nieuwe Tweede Kamer vragen te stoppen met het plan om het woon-werkverkeer te gaan belasten.

In een brief aan de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) dringen zij erop aan snel duidelijkheid te scheppen over de zogeheten forensentaks. Organisaties van werknemers, werkgevers, reizigers en mobiliteit wijzen erop dat er na de verkiezingen een ruime Kamermeerderheid is die de onbelaste reiskostenvergoeding wil behouden:

"Wij maken u onze grote zorg kenbaar met betrekking tot het voornemen tot het afschaffen van de onbelaste reisvergoeding voor het woon-werkverkeer. Het doorgaan vinden van dit wetsvoorstel zou leiden tot ingrijpende negatieve effecten voor de koopkracht, de arbeidsdeelname, de arbeidsmobiliteit en voorzaakt extra administratieve lasten. We verzoeken politieke partijen om in het formatieproces en bij de Kamerbehandeling met spoed af te zien van invoering van de forensentaks voor alle vormen van woon-werkverkeer."

Kunduzakkoord

Eerder dit jaar spraken VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks in het Kunduzakkoord af om deze reiskostenvergoeding te gaan belasten. De maatregel moet 1,3 miljard euro opleveren.

Paginagrote advertentie

De organisaties schreven niet alleen een brief aan de informateurs, maar lieten ook een paginagrote advertentie in De Telegraaf plaatsen:

"Beste Kamerleden, namens 4,5 miljoen Nederlandse forensen: van harte gefeliciteerd met uw verkiezing. We zijn blij dat er met deze verkiezingsuitslag een ruime Kamermeerderheid is voor behoud van onbelaste reiskosten. Gelukkig maar, want betalen om te gaan werken ervaren veel Nederlanders als onnodig. Maak daarom werk van uw verkiezingsbelofte en haal de forensentaks zo snel mogelijk van tafel. Als u nu niets doet, is de forensentaks per 1 januari alsnog een feit. Wij rekenen op u."

De elf organisaties:

Donderdag breed protest tegen forensentaks

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`