Opmerkelijk

Eerste emoticon :-) bestaat 30 jaar

19 september 2012 04:07 Aangepast: 19 september 2012 06:01

De smiley, het eerste zogeheten emoticon, bestaat vandaag 30 jaar. Scott Fahlman gebruikte het symbool :-) in 1982 voor het eerst in een elektronische boodschap aan zijn studenten.

Nadat een studentengrap over een besmetting op de Carnegie Mellon University in Pittsburg voor onrust had gezorgd, ontstond een debat over de grenzen van de humor binnen de instelling. Computerwetenschapper Fahlman stelde een symbooltje voor om aan te geven welke boodschappen niet helemaal serieus bedoeld waren. Dat was :-). "Lees het zijwaarts", tekende hij daar voor de zekerheid bij aan. Voor zaken die niet als grap waren bedoeld bedacht hij :-( .

Wie was eerst?

In de loop der jaren hebben meer mensen :-) geclaimd. Ze zouden al vóór 1982 op het idee zijn gekomen. Maar voor die beweringen is geen bewijs. Fahlmans bericht daarentegen is begin deze eeuw teruggevonden door een medewerker van Microsoft, in de oude back-ups van de universiteit. Fahlman verzond het bericht op 19 september 1982, om 11:44 uur.

De inmiddels 64-jarige wetenschapper Fahlman heeft overigens weinig op met de huidige, veelkleurige en vaak kant-en-klare emoticons. "Ik vind ze lelijk en ze ruïneren de uitdaging om zelf op een slimme manier emoties uit te drukken met gewone toetsenbordtekens", zegt hij.

Volg ons en praat mee over het nieuws op Facebook >>

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`