Nederland

Dure medicijnen massaal in prullenbak

15 september 2012 16:51 Aangepast: 18 september 2012 11:09

Verpleegkundigen moeten dagelijks bergen dure medicijnen weggooien, terwijl er niets mis mee is. In samenwerking met verplegersvakbond NU'91 vroeg RTL Nieuws ruim 1800 verpleegkundigen naar verspilling in de zorg. Volgens de verpleegkundigen zou in de huidige dagelijkse praktijk miljarden euro's kunnen worden bespaard.

Acht van de tien verpleegkundigen verklaren bruikbare medicijnen te moeten weggooien vanwege regelgeving. En er zijn meer factoren die verspilling in de hand werken, zeggen ze.

Zo zou het volgens meer dan de helft van de ondervraagden miljoenen euro's schelen als gegevens van een patiënt elektronisch overdraagbaar zijn. "Nu moet steeds opnieuw een dossier worden aangelegd, zodra een patiënt van afdeling of zorginstelling wisselt. Dat bezorgt ons gigantisch veel onnodige administratie", vertelt verpleegkundige Niels Jacobs.

Ik moet door regels bruikbare medicijnen weggooien:

Het scheelt miljoenen als patiëntengegevens elektronisch kunnen worden overgedragen:

Daarnaast zegt meer dan de helft van de ondervraagden dat patiënten een ziekenhuisbed langer onnodig bezet houden, omdat er geen plaats voor ze is in bijvoorbeeld een revalidatiecentrum of verpleeghuis.

Ziekenhuisbedden of behandelplekken worden onnodig bezet, omdat er elders geen plek is:

Zes van de tien verpleegkundigen hebben geen vertrouwen in een effectieve aanpak van verspilling door de directie. Ruim acht van de tien zeggen geen vertrouwen te hebben dat de politiek in staat is de uitgaven in de zorg efficiënter te maken. De verpleegkundigen benadrukken zelf genoeg praktische ideeën te hebben om verspilling tegen te gaan, maar ziekenhuisdirecties praten volgens hen onvoldoende met de professionals uit de dagelijkse praktijk.

Geldverspilling wordt door ons management effectief aangepakt:

Ik heb er vertrouwen in dat bestuurders in de zorg de verspilling terug gaan dringen:

Geldverspilling wordt door de overheid effectief aangepakt:

Volgens Monique Kempff, voorzitter van NU'91, hebben bestuurders vaak geen idee wat zich op de werkvloer afspeelt. "Verpleegkundigen weten vaak tientallen oplossingen, maar niemand die ze ernaar vraagt. Zelf zijn verpleegkundigen heel loyaal naar hun baas, ze zullen niet snel met hun vuist op tafel slaan. Ze willen gewoon hun werk doen, mensen helpen."

Zorgmanagers geven toe snel beter te moeten gaan luisteren naar de werkvloer. Volgens Ruud Lapré, voorzitter van de Vereniging van bestuurders in de zorg, zijn er inderdaad genoeg voor de hand liggende manieren om te besparen. "Daar blijven wij als vereniging op hameren. Bestuurders zijn soms geneigd naar ingewikkelde oplossingen te zoeken. Zij zouden beter contact moeten hebben met de dagelijkse praktijk, met de werkvloer."

Als belangrijkste oorzaak van verspilling in de zorg, noemen verpleegkundigen de bureaucratie. Ook de salarissen en bonussen van bestuurders en het weggooien van bruikbare medicatie en spullen draagt bij aan de onnodige kosten die in de sector worden gemaakt, zo denken ze.

Wat is volgens u de belangrijkste oorzaak van verspilling? Bureaucratie| 66,6 % Salarissen en bonussen bestuurders| 65,8 % Weggooien van medicatie en medische materiaal| 46,8 % Marktwerking| 30,5 % Gebrekkige uitwisseling van informatie tussen zorginstellingen| 26,7 % Te veel niet-medisch personeel| 15 % Overdiagnostiek| 13,3 % Onnodige bezetting van bedden| 11,1 % Mondige of shoppende patient| 9,1 % Aanschaf dure apparaten| 6,2 % In de zorg is geen sprake van verspilling| 1,2 %

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`