Ga naar de inhoud
Nederland

Rutte: Geen geld meer naar Griekenland

Het standpunt van VVD-premier Mark Rutte om geen extra geld aan Griekenland te geven, oogstte kritiek in het Carrédebat.

Rutte weigert toe te zeggen dat Griekenland kan rekenen op een derde steunpakket. “Als je dat toezegt, neem je alle druk weg. Dan zeg je tegen Griekenland: u hoeft niet te hervormen.” Rutte is wel bereid tot enig uitstel voor de Grieken, mits dat geen geld kost.

Rutte en PVV-leider Geert Wilders stemden allebei tegen de stelling dat het uiterste gedaan moet worden om de eurozone bij elkaar te houden. "Ik pleit tegen de stelling. Landen moeten zelf het uiterste doen in de euro te kunnen blijven. Als ze alles doen, dan is Nederland en dan ben ik als minister-president bereid te helpen omdat dat in het belang is van Nederlandse banen, pensioenen en spaargeld" zei Rutte. "Maar ze moeten wel orde op zaken stellen. Als ze dat niet doen, kunnen ze niet op onze steun rekenen", voegde hij er aan toe.

'Is er wel leiderschap?'

PvdA-leider Diederik Samsom en Alexander Pechtold (D66) pleiten wel voluit voor de stelling om het uiterste te doen om de eurozone overeind te houden. "Natuurlijk gaan we tot het uiterste", aldus Pechtold. De D66'er vroeg zich af wat voor beeld Rutte opwekt in Europa en bij ondernemers met zijn weigering. “Gaat Nederland wel tot het uiterste om de economie te redden? Is er wel leiderschap? Is Rutte bang voor Wilders of voor de kiezer?”

Andere lijsttrekkers als Diederik Samsom (PvdA) en Pechtold stelden dat Rutte ook in 2010 had bezworen dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan, maar dat later toch steunde.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zinspeelde op verkiezingsretoriek van Rutte. “Het rode licht van Rutte staat tot 12 september op rood, op 13 september gaat het op groen.”

Ook Wilders weet zeker dat Rutte na de verkiezingen op 12 september weer overstag gaat. "Die man droomt in het Grieks, praat Grieks en eet Grieks", zei hij over Rutte.

'Thatcher heeft meer ballen'

Wilders wees erop dat VVD, CDA en PvdA weinig verschillen in hun Europa-standpunt. “Rutte speelt een spelletje. De verschillen tussen deze drie Paarse vrienden zijn niet groot. Ze hebben al miljarden aan de Grieken gegeven en de Europese Grondwet er doorheen gejast terwijl het volk dat niet wilde. Margaret Thatcher had in haar eentje meer ballen dan zij met hun drieën bij elkaar.”

Volgens Wilders heeft Rutte het Nederlandse volk 'beduveld' met zijn bewering dat Nederland het Griekse geld terugkrijgt. Hij riep de premier op zijn excuses aan te bieden. "Dat mag ook in het Grieks."

Maar volgens Rutte beseft Griekenland dat het in zijn eigen belang is om de leningen terug te betalen, omdat het land anders nooit meer aansluiting vindt bij de andere landen.

'Griekse exit mogelijk'

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone 'kan onvermijdelijk zijn', denkt Rutte. Zo'n situatie kan ontstaan als Griekenland geen geld meer krijgt van de andere eurolanden en dan financieel omvalt.

Wat kiest Nederland

Bron: RTLNieuws.nl