Nederland

Rutte ontkent dramatische gevolgen zorgpremie

31 oktober 2012 11:31 Aangepast: 31 oktober 2012 12:55

Rutte en Samsom ontkennen dat het inkomensafhankelijk maken van de zorgremies zulke dramatische gevolgen heeft als de oppositie in de Tweede Kamer beweert. Volgens Rutte kloppen de berekeningen die verschillende media maakten niet.

Uit de berekeningen blijkt dat de kosten voor de zorg voor grote groepen Nederlanders honderden euro's per maand omhooggaan. In het Kamerdebat stelt Rutte dat daarbij geen rekening wordt gehouden met de effecten van andere maatregelen, zoals de arbeidskorting, lagere belastingen en een hogere heffingskorting.

Concessie aan PvdA

Dat leidt er volgens doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) in totaal toe dat mensen met een inkomen boven 100.000 euro 0,6 procent aan koopkracht verliezen, terwijl mensen met een laag inkomen er 0,2 procent op vooruit gaan. "Dat is een concessie die de VVD aan de PvdA heeft gedaan", zei Rutte. Die inkomensnivellering noemde hij acceptabel.

Samsom sprak al voor het debat de berekeningen tegen. Wie met zijn tweeën samen meer dan 75.000 euro per jaar verdient, gaat 50 euro extra per maand betalen en alleenverdieners gaan pas meer betalen bij een inkomen boven de 51.000 euro, aldus Samsom.

'VVD heeft zitten slapen'

In het Kamerdebat werd Rutte vooral hard aangevallen door CDA, PVV en de SP. CDA-leider Sybrand Buma zei dat de zorgpremies een aanslag zijn voor middenklassegezinnen. "Rutte haalt het geld weg bij de achterban van de VVD en Diederik Samsom deelt het daarna uit aan zijn achterban. De VVD heeft zitten slapen."

SP-leider Emile Roemer verweet Rutte dat de miljonairs bij het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremies buiten schot blijven, omdat er volgens hem een plafond is vastgesteld.

RTL Nieuws heeft een rekentool gemaakt waarmee je zelf kunt uitrekenen hoeveel ziektekostenpremie je in 2014 gaat betalen.

LIVE Debat over de kabinetsformatie

Bereken het via onze rekentool

RTLNieuws.nl/ANP
`