Nederland

Waar ging het mis? Zeven vragen over Bram Moszkowicz

30 oktober 2012 11:35 Aangepast: 30 oktober 2012 15:20

De meest bekende telg uit de beroemdste advocatenfamilie van Nederland hangt een abrupt einde aan zijn carrière boven het hoofd. De Raad van Discipline legt Bram Moszkowicz een levenslange schorsing op. Zeven vragen over de bekendste advocaat van Nederland.

1. Hoe zit het met de familie Moszkowicz?

De familie Moszkowicz heeft zijn wortels in het Duitse Essen. In de jaren dertig vluchtte het gezin naar Limburg om te ontkomen aan de Jodenvervolging. Uiteindelijk valt de familie alsnog in handen van de Duitsers en komt terecht in Auschwitz. Max Moszkowicz, de vader van Bram, is de enige die overleeft.

Max start in de jaren vijftig een advocatenpraktijk. Zijn zonen treden later in zijn voetsporen en vormen samen het maatschap Moszkowicz, Moszkowicz, Moszkowicz & Moszkowicz. Bram stapt daar in mei van dit jaar uit, de officiele verklaring luidt dan dat hij "naast de advocatuur ook nog andere werkzaamheden verricht".

Bram is niet de eerste Moszkowicz die uit het ambt is gezet. Broer Robert verliet de advocatuur in 2006 gedwongen. De andere twee broers zitten samen nog in de maatschap.

2. Wat zijn de meest bekende wapenfeiten van Bram Moszkowicz?

Bram Moszkowicz verdedigde onder anderen de Surinaamse legerleider en president Desi Bouterse en drugshandelaar Johan V., ook wel bekend als de Hakkelaar. Een dieptepunt voor de advocaat is als hij in 2007 moet besluiten de verdediging van Willem Holleeder neer te leggen. In 2010 en 2011 verdedigt Moszkowicz PVV-leider Geert Wilders.

3. Waarom is Moszkowicz uit zijn ambt gezet?

De bekende strafpleiter heeft volgens de tuchtrechter het vertrouwen van zijn cliënten en het aanzien van de advocatuur geschaad. Dat Moszkowicz zijn leven zal beteren, is niet te verwachten, meent de raad, ook al omdat hij zich niets heeft aangetrokken van eerdere veroordelingen.

De klachten tegen Moszkowicz op een rij:

4. Is hij al eerder in opspraak gekomen?

Moszkowicz werd in 1998 al berispt door de tuchtrechter. Ook in 2008 en 2011 worden er zaken tegen hem aangebracht. De aanleiding voor de laatstgenoemde zaak was dat Moszkowicz een cassatieverzoek voor een cliënt te laat indiende waardoor de Hoge Raad het verzoek afwees. Deze leidden ook tot een berisping. Naast de zaak die nu het eind van de zijn carrière lijkt in te luiden, is de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten nog een zaak gestart. Deze gaat over uitspraken die Moszkowicz heeft gedaan over de zaak Wilders. Verder liep een belastingfraudezaak. Deze is gisteren geschikt.

5. Doet Moszkowicz veel buiten de rechtszaal?

De laatste jaren was de advocaat vaak te zien op televisie. Om commentaar te geven op zaken die hij behandelt, maar ook voor andere optredens. Hij treedt bijvoorbeeld op als commentator in RTL Boulevard.

6. Hoe nu verder voor de advocaat?

Volgens NRC Handelsblad zou de advocaat zijn toga al een tijdje aan de wilgen willen hangen en een televisiecarrière of een carrière als antiekhandelaar ambiëren. Hoe dan ook gaat de advocaat tegen de uitspraak in beroep. Tot die tijd kan hij het beroep van advocaat nog uitoefenen.

7. Is de straf voor Moszkowicz uniek in de advocatenwereld?

Nee. Schrapping is de zwaarste maatregel die opgelegd kan worden. Deze straf is in 2012 tot nu toe acht keer opgelegd. Ook in die gevallen ging het meestal om zaken als financiële wanorde, slechte rechtsbijstand, niet verschijnen op zittingen, slechte communicatie, tegenwerken deken en gebrek aan inzicht of spijt.

Rechter: Moszkowicz mag nooit meer advocaat zijn

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore