Buitenland

Superstorm Sandy zet delen New York onder water

29 oktober 2012 23:11 Aangepast: 30 oktober 2012 05:12

Delen van New York zijn overstroomd als gevolg van superstorm Sandy. In sommige metrotunnels is zout zeewater gestoomd, meldt CNN.

Sandy heeft ook haar eerste levens geëist. Volgens VS-correspondent Erik Mouthaan zijn vijf mensen omgekomen in de staat New York en dat aantal zal waarschijnlijk nog verder zal oplopen.

Superstorm Sandy bereikte rond 01.00 Nederlandse tijd de kust van New Jersey. De storm gaat gepaard met zware regenval en windsnelheden van gemiddeld 136 kilometer per uur, meldt CNN.

Volg de storm live

Erik Mouthaan doet live verslag van de storm via Twitter. Ook hebben we een aantal livestreams voor je uitgezocht waarop je de storm kunt volgen.

Geen orkaan meer

Het National Hurricane Center beschouwt Sandy niet langer als een orkaan, maar als een post-tropische storm. Dat betekent dat het iets van zijn 'tropische kenmerken' heeft verloren maar dat het nog steeds een zware storm is.

Het aantal Amerikanen dat als gevolg van storm Sandy zonder stroom zit, is opgelopen tot twee miljoen. De elektriciteitsbedrijven hebben meer dan 10.000 mensen ingezet om de schade te verhelpen. Veel elektriciteitsleidingen zijn beschadigd door omgewaaide bomen.

Miljarden schade

De materiële schade door orkaan Sandy kan oplopen tot 15,5 miljard euro. Dit schatten deskundigen uit de verzekeringssector, aldus nieuwszender CNN. Volgens The Wallstreet Journal kan de storm zelfs in de top 10 van duurste orkanen komen.

Alleen al door stormschade aan particuliere en bedrijfsgebouwen en de uitval van productie kan een schadepost van 5 à 10 miljard euro ontstaan. Naast de stormschade wordt echter ook aanzienlijke waterschade verwacht door de voorspelde overstromingen.

Driemaster gezonken

Door de storm is gisteren de grote driemaster HMS Bounty voor de Amerikaanse oostkust gezonken. Het zeilschip is onder meer bekend van de film 'Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest'.

De kustwacht slaagde er eerder in om 14 bemanningsleden te redden. Een bemanningslid werd later bewusteloos gevonden; een ander bemanningslid wordt echter nog steeds vermist. Het schip is ten onder, maar een mast is nog zichtbaar.

Live: monsterstorm Sandy dendert richting Oostkust

Orkaan Sandy laat beroemd zeilschip Bounty zinkenLevensgevaarlijke storm wint aan kracht en snelheidOrkaan Sandy wordt sterker en koerst af op New YorkOrkaan Sandy legt openbaar leven New York lam

RTLNieuws.nl / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`