Nederland

Grote schapendiefstal Gelderland mogelijk opgelost

23 oktober 2012 13:57 Aangepast: 26 februari 2015 23:52
Archieffoto.

De politie heeft twee mannen uit Ochten opgepakt. Ze zijn aangehouden in verband met de diefstal van honderden schapen in de Bommelerwaard.

De politie heeft ook panden in Ochten en Opheusden doorzocht. Uit de Bommelerwaard in Gelderland werden de afgelopen tijd honderden schapen gestolen uit weilanden.

Een groot aantal van die gestolen schapen is teruggevonden. Ze liepen in weilanden in Dodewaard en Echteld, waar Opheusden onder valt. De politie nam deze kuddes in beslag.

Vorige week bleek uit DNA-onderzoek dat de schapen thuishoorden in Ammerzoden. Naar de herkomst van ruim 100 ook in beslag genomen schapen wordt nog onderzoek gedaan.

Verslaggeefster Britta Sanders bezocht eerder de gedupeerde boer Jos uit Ammerzoden. Bij hem waren 189 schapen gestolen. Hij reageerde geschokt.

 

Diefstal van schapen en lammeren komt op het platteland vaker voor. Meestal gaan de gestolen dieren direct door naar de slachterij en wordt het vlees verkocht.

Ook uit andere gebieden zijn grote aantallen schapen gestolen, onder andere uit Duitsland net over de grens bij Nijmegen. De politie wil niet zeggen of de aangehouden verdachten daar mogelijk ook meer van weten, maar meldt wel dat meer aanhoudingen niet zijn uitgesloten.

De politie onderzoekt de schapendiefstallen samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA. Het vermoeden is dat de dieven de schapen in een veewagen laadden en vaak meteen de grens over brachten.

Landbouworganisatie LTO riep onlangs slachterijen al op om extra te controleren op oormerken van schapen, want de dieven zouden die verwijderen.

250 gestolen schapen Gelderland terecht
250 schapen gestolen uit weiland

 

 

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore