Nederland

Nederlander de cel in voor misbruik Surinaamse kinderen

17 oktober 2012 20:04 Aangepast: 17 oktober 2012 20:32

Een Nederlands echtpaar is in Suriname veroordeeld voor seksueel misbruik en mishandeling van jonge kinderen. En dat terwijl het OM om vrijspraak had gevraagd.

Het stel had de leiding over een kindertehuis in de Surinaamse plaats Tamanredjo. De man, een ex-marinier, moet zes jaar de cel in. De vrouw werd veroordeeld tot 4 weken celstraf, waarvan 2 weken voorwaardelijk. Zij had haar straf al in voorarrest uitgezeten, en werd vrijgelaten.

OM had vrijspraak gevraagd

Opmerkelijk genoeg had het Openbaar Ministerie voor de rechter om vrijspraak gepleit. Slachtoffers hadden bij de politie en tijdens de rechtszaak tegenstrijdige verklaringen afgelegd. In het dossier waren meer zaken onduidelijk, waardoor het OM zei dat er sprake was van gebrek aan bewijs.

Ook het Nederlandse echtpaar sprak alle aantijgingen tegen. De rechter legde de argumenten van het OM en de twee Nederlanders naast zich neer. De man werd na de uitspraak direct afgevoerd naar de gevangenis.

Uitspraak 'klap in het gezicht'

Advocate Joan Nipte van het echtpaar gaf aan in hoger beroep te gaan. Ze is geschrokken van de uitspraak.

"Natuurlijk is het de rechter die beslist. Hij heeft zijn vonnis ook goed gemotiveerd. Maar omdat het OM vrijspraak had gevraagd, hadden we dit niet verwacht," zei Nipte tegen het ANP. "Dit is een klap in het gezicht van het OM, zo'n verschil tussen de eis en de uitspraak."

Het kindermisbruik in het tehuis deed in Suriname veel stof opwaaien. De slachtoffers waren volgens Surinaamse krant De Ware Tijd voornamelijk kansarme kinderen uit het binnenland.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore