Ga naar de inhoud
Nederland

Waarde gestolen doeken tientallen miljoenen euro's

De kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal is één van de grootste kunstroven uit de Nederlandse geschiedenis. Dat zeggen kunstkenners tegen RTL Nieuws. De waarde van de doeken in totaal: tientallen miljoenen euro's.

In totaal zijn er zeven peperdure schilderijen weggehaald uit het museum. Kunsthistoricus Jhim Lamoree spreekt van een waarde van 'zeker 100 miljoen euro'. Wim van Krimpen, oprichter en oud-directeur van de Rotterdamse Kunsthal, noemt een dergelijk bedrag. "De doeken zijn tientallen miljoenen euro's waard. De dieven hebben zeer goed gekozen."

Het gaat om de volgende zeven doeken (klik op de titel):

Diefstal bij top 3

De diefstal behoort tot de top 3 kunstroven in de laatste 25 jaar. In 1991 werden 20 schilderijen van Vincent van Gogh gestolen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. De doeken hadden een geschatte waarde van 500 miljoen euro. Ze werden teruggevonden in een gestolen auto. Drie doeken waren zwaar beschadigd geraakt.

In 1988 werden uit het Kröller-Müller Museum in Otterlo drie schilderijen van Van Gogh ter waarde van 113 miljoen euro gestolen. Ook deze doeken zijn beschadigd teruggevonden. Twee mannen zijn voor het misdrijf tot 2,5 jaar cel veroordeeld.

Geen spoor van de daders

Van de daders ontbreekt ieder spoor. "We weten nog niet wie erachter zit en waar de stukken nu zijn. Het is ook nog onduidelijk hoe de daders zijn binnengedrongen", zegt een woordvoerster van de politie.

Wel zijn er sporen van autobanden te zien op een grasveld bij het museum. Bij de Kunsthal doen recherche en forensische experts onderzoek.

Werken eigendom van rijke particulier

De gestolen schilderijen uit de zogenoemde Triton-collectie, die hangt in de Kunsthal van Rotterdam, zijn in het bezit van de steenrijke familie Cordia. Eigenaar is de familie van ondernemer Willem Cordia, die vorig jaar op 70-jarige leeftijd overleed. De familie heeft een geschat vermogen van 330 miljoen euro.

In beeld: De zeven gestolen doekenKunsthal Rotterdam geniet internationale faamOverzicht: De grootste kunstroven in Nederland

Bron: RTLNieuws.nl